Daugavpilī veica riteņbraucēju un elektroskrejriteņu drošības pārbaudi

Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros, 19. septembra rītā piecos Daugavpils krustojumos (18. novembra un Valkas, 18. novembra un Varšavas, 18. novembra un Viestura, Smiltenes un Dīķu, Daugavas un Lielās ielas) Valsts policija, sadarbojoties ar tūrisma klubu “Sniegpulkstenīte” un Daugavpils pašvaldības Jaunatnes lietu un sporta pārvaldi, veica riteņbraucēju un elektroskrejriteņu vadītāju skaitīšanu, kā arī novēroja braukšanas kultūru un ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu. Mazāk aizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki tika informēti par noteikumiem, kā arī izteikti ieteikumi drošības uzlabošanai.
Stundas laikā minētajos krustojumos tika reģistrēti 122 velosipēdisti un 33 elektroskrejriteņu vadītāji. Lielākā daļa no viņiem pārvietojās pa ietvēm vai gājēju un velosipēdu celiņiem. Pa brauktuvi pārvietojās 22 velosipēdisti un 3 elektroskrejriteņu vadītāji.
Tomēr situācija ar aizsargķiveru lietošanu ir bēdīga. Aizsargķiveres, kas ir obligātas velosipēdistiem līdz 16 gadiem un elektroskrejriteņu vadītājiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem, nevalkāja neviens no 37 nepilngadīgajiem velosipēdistiem un 9 elektroskrejriteņu vadītājiem. Arī transportlīdzekļa vadītāja apliecība bija mazāk nekā pusei no nepilngadīgajiem braucējiem.
Vairāki pilngadīgie elektroskrejriteņu vadītāji nevarēja uzrādīt nepieciešamo vadītāja apliecību, lai gan likums to pieprasa. Daudzi vadītāji kļūdaini uzskata, ka, pārvietojoties pa ietvi, vadītāja apliecība nav nepieciešama. Valsts policija atgādina, ka dalībai ceļu satiksmē, arī pa ietvēm vai velosipēdu celiņiem, nepieciešama vadītāja apliecība.
Pozitīvi, ka vairāki velosipēdisti zināja par iespēju reģistrēt velosipēdus CSDD, un 17 velosipēdi jau bija reģistrēti. Atšķirībā no velosipēdiem, kuru reģistrēšana ir brīvprātīga, elektroskrejriteņiem no 2024. gada 1. aprīļa reģistrācija ir obligāta. Akcijas laikā tika apturēts tikai viens elektroskrejriteņa vadītājs ar nereģistrētu transportlīdzekli.
Pasākumam bija preventīvs raksturs, tādēļ šoreiz policija izteica tikai aizrādījumus. Tomēr iedzīvotāji tiek aicināti nodrošināties ar nepieciešamo ekipējumu, iegūt vadītāja apliecību un sagatavoties nākamajai velosezonai ar pozitīvu attieksmi.