Kārsavā notika visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs”

Iedzīvotāji to ietvaros īstenotās aktivitātes uzņēma ar sapratni 

7. septembrī Kārsavas centrs bija atvēlēts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem, jo notika visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”.
Kamēr NBS virsnieki Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam kartē skaidroja šo mācību norisi, tikmēr karavīri sāka pārbaudīt savas prasmes masu nekārtību un pūļa kontroles izspēlē. Tie, kuri tēloja šos nemiera cēlājus, centās ar kājām, rokām, dažādiem priekšmetiem izlauzties cauri karavīru vairogiem, karavīru rindās lidoja arī riepas, āboli, ķieģeļi, koki. Tāpat nemiernieki meta uz asfalta tā saucamos uguns kokteiļus. Tomēr pūlis tika apturēts, un gan mediķi – karavīri, gan Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki varēja aprūpēt ievainotos (arī tā bija izspēle). Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēji glābēji dzēsa šīs izspēles nemiernieku aizdedzināto automašīnu (tas bija tikai tās metāla korpuss).
Lai gan pasākums bija skaļš (izspēles karavīri un nemiernieki izmantoja skaņas un kaujas imitācijas līdzekļus) un žurnālisti varēja sekot izspēlei no kārsaviešu mazdārziņiem (vienā dārziņā kartupeļi vēl nebija norakti), vietējie iedzīvotāji mācības uztvēra ar sapratni. Kāda mazdārziņa īpašniece pauda prieku, ka varēja nobildēties ar Valsts prezidentu. 
Pēc mācībām Edgars Rinkēvičs, NBS komandieris Leonīds Kalniņš, karavīri un mediķi atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Valsts prezidents atzina, ka Nacionālo bruņoto spēku, Valsts policijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sadarbības mācības parāda, ka šo dienestu darbinieku profesionalitāte aug un ka šādas mācības ir nepieciešamas. Turklāt, ja sāktos militārs uzbrukums, mums jābūt gataviem uz visu veidu scenārijiem. Ekselence, skaidrojot šādu nemiernieku pūļa apturēšanas mācību lietderīgumu, atgādināja, ka karā Krimā 2014. gadā nemierus radīja tā saucamie “zaļie cilvēciņi”, un tas ir viens no hibrīdkara scenārijiem, kuram jābūt gataviem arī mums. Edgars Rinkēvičs atbildēja arī uz “Vietējās Latgales Avīzes” jautājumiem: “Uzzinot, ka kaut kas tāds notiek, Valsts prezidents rīkosies pēc valstī izstrādātā rīcības algoritma. Valsts prezidents 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā ir gatavs reaģēt jebkura scenārija gadījumā, tāpēc viņš X stundā vairs nesēdēs uz dīvāna, bet gan rīkosies sadarbībā ar citiem dienestiem. Tiem, kuri Latgalē gaida Putinu, vēstījums ir viens – nebūs, negaidiet, esam gatavi visiem scenārijiem.” Viņš arī pateicās Kārsavas iedzīvotājiem par sapratni. 
Jāpiebilst, ka mācības “Namejs” ilgs līdz 8. oktobrim visā Latvijā un tajās piedalās visu Nacionālo bruņoto spēku vienību karavīri un zemessargi, rezerves karavīri un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, kopskaitā – 11 tūkstoši.

 

Pirmajā foto - Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča preses konference


Izspēlētās masu nekārtības Kārsavas centrā

 


Mediķu palīdzība ievainotajiem šo izspēlēto nekārtību laikā

 


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto, vairāk foto - "Vietējās Latgales Avīzes" Facebook lapā