Senioru pasākums Preiļos “Salds kā medus, stiprs kā ķiploks!”

Straujiem soļiem tuvojas rudens. Dienas kļuvušas īsākas, naktis – dzestrākas, tikai saule pa dienas vidu uzdāvina pa kādam siltam staram. Preiļu novada Pensionāru biedrības valde priekšsēdētājas Marijas Briškas vadībā organizēja pasākumu “Salds kā medus, stiprs kā ķiploks!”. Šis ir laiks, kad notiek medum veltīti pasākumi, pievērsta uzmanība, kad rosinām dalīties ar medu un ķiplokiem. Pasākuma sākumā Marija Briška katram dalībniekam dāvināja simbolu – ķiploku, organizēja viktorīnu par medu un ķiplokiem. Par pareizām atbildēm katrs saņēma dāvanu. 
Apiterapija – tā ir bišu produktu izmantošanas terapija. Zinātne un māksla vairo kvalitāti, spēku, skaistumu. Varam izmantot bišu vasku, bišu māšu peru pieniņu, vaska kodes uzlējumu, ziedputekšņus, bišu maizi, arī indi, propolisu – bišu līmi. Tikai – nav jāēd lielos daudzumos, zinātniski pierādīts, kurš no veidiem un kurām ķermeņa daļām piemērots,” teic naturopāte, skaistumkopšanas speciāliste Lilita Kivleniece. “Kas par daudz, tas par skādi! Dienā tikai 100 gramus medus,” ir viņas uzskats. 
Saunas pagasta ZS “Tūmeņi” biškope Aija Lielpētere izsmeļoši, saistoši, ļoti interesanti izstāstīja par bišu dzīvi, uzvešanos, darbīgumu, kā rodas medus. Process ir tik sarežģīts, tik izsmalcināts… Zināšanai – tējkarote medus ir 12 bišu mūža darbs! Kas to būtu domājis! Tāpat jāzina, kur un kā izmantot bišu produktus. Aija piedāvāja nogaršot dažādu veidu medu. Visi bija garšīgi! Ne velti “Tūmeņu” medus ir saņēmis tik augstu vērtējumu. 
Stabulnieku pagasta “Vilkaču” saimniece Skaidrīte Grigale dalījās savā pieredzē par ķiploku audzēšanu un izmantošanu. Nekas netiek izmests – ķiploku ziedi, laksti tiek izžāvēti, samalti, sagatavoti lietošanai. Lietojot ķiplokus, attīrām organismu no kaitīgām vielām, tie izvada nevajadzīgo šķidrumu, atjauno asinsvadus, regulē asinsspiedienu, atjauno ādu, uzlabo matu struktūru. To lielo nozīmi varētu minēt vēl un vēl. Pēc degustācijas jautājumu bija daudz. Ķiploki jāstāda pēc iespējas vēlāk un dziļāk, jāuzglabā vēsā vietā. S. Grigale zināja pastāstīt arī par ogu, augļu izmantošanu, lai stiprinātu savu veselību.
Tik daudz ir jaunu atziņu, atsvaidzināts atmiņā jau piemirstais, vajadzīgais tieši mūsu laika apstākļiem un pašu organismam. 
Paldies visām lektorēm par atbalstu, Marijai Briškai par tik saturīgu tikšanos. Tas bija tik kupli apmeklēts un vajadzīgs!
Preiļu novada Pensionāru biedrības valde