Atskats uz aizvadītajiem Preiļu pilsētas svētkiem

Kā jau iepriekš minēts, Preiļu pilsētas svētki norisinājās no 23. līdz 25. augustam. Šogad svētku devīze bija “Pilnmēness naktī”, programma bija plaša un piesātināta, lūk, neliels atskats uz spilgtākajiem notikumiem.
Preiļu pilsētas svētki sākās ar Brīvības skrējienu pilsētas ielās. Skrējiena mērķis – vēlreiz sajust Baltijas valstu vienotību, izcelt nacionālās apziņas dzīvotspēju, kā arī atbalstīt Ukrainas neatkarību. Skrējiena vēstnesis – aktīvais preilietis un sportists Leonīds Valdonis, kurš pirms 35 gadiem kopā ar daudziem citiem Preiļu iedzīvotājiem bija Baltijas ceļa dalībnieks.
Pirmās svētku dienas vakarā Preiļu pilsētas svētku ietvaros norisinājās jautrs un muzikāls brauciens “Velo reivs”, dalībnieku braucamrīkiem spoži izgaismojot Preiļu pilsētas ielas un piepildot tās ar dzirkstošu humoru. Pasākumā tika vākti ziedojumi Ukrainas atbalstam, un braucējiem piebiedrojās arī Preiļu novada sadraudzības pilsētas Ņižinas mērs Oleksandrs Kodola un Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns.
Norisinoties dažādiem koncertiem, Preiļu pils parkā varēja baudīt iespaidīgo milzu planētu parku “Mēness starus stīgo”.
Arī par bērniem netika aizmirsts – viņus izklaidēja Latvijas Jaunatnes teātra izrāde mazajiem svētku viesiem “Un atkal Pifs”.
Svētku centrālajā dienā, 24. augustā, vietējie un citu novadu amatnieki, mājražotāji, zemnieki un dārzkopji visus interesentus gaidīja Preiļu pilsētas svētku tirgū. Drosmīgākajiem svētku apmeklētājiem bija iespēja izmēģināt savus spēkus, uzkāpjot umurkumurā. Savukārt visjaunākos svētku dalībniekus priecēja bērnu un jauniešu mobilais spēļu parks un Preiļu Galvenās bibliotēkas radošā telts.
Pilsētas svētku ietvaros aizvadīts jauno mūzikas grupu konkurss “Zelta krauklis”, kas pēc Preiļu novada Jauniešu centra “Četri” iniciatīvas jau trešo gadu notika uz skatuves pie zirgu staļļiem. Konkursa uzvarētāji – 1. vieta grupai “Lustīgais Vilcieniņš”, 2. vieta grupai “Fourteen”, 3. vieta grupai “Vysu voi nadaudz”, pateicība grupām “Pāri tiltiem” un “Wackenbird”.
Preiļu pilsētas svētku vakara koncerts pulcēja tūkstošiem apmeklētāju! Koncertu atklāja Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un Ukrainas sadraudzības pilsētas Ņižinas mērs Oleksandrs Kodola, uzsverot abu pilsētu stiprās saites. Uz skatuves kāpa Latvijā populāras mūzikas grupas: “Jauns Mēness”, “Menuets”, “Pirmais Kurss”, “Dakota”, DJ Jānis Balodis u. c.
Vienpadsmito gadu pēc kārtas norisinājās konkurss “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā”. Šogad dalībai konkursā bija pieteikti 27 īpašumi. 
Konkursa grupā “Ģimenes mājas pilsētu un ciematu teritorijā”: 2. vieta “Skolas iela 17”, Galēni, Galēnu pagasts, īpašnieki Upenieku ģimene, 1. vieta “Livdānu iela 6”, Aglona, Aglonas pagasts, īpašnieki Repšu ģimene, un “Pūces”, Preiļu pagasts, īpašnieki Volontu ģimene.
Konkursa grupā “Viensētas pagastu teritorijās” – 3. vieta “Griezes”, Salenieki, Aglonas pagasts, īpašnieki Daukštu ģimene, 2. vieta “Saules Sala”, Rušonas pagasts, īpašnieks Valdis Ūzuliņš, 1. vieta grupā – “Liepas”, Gribolva, Galēnu pagasts, īpašnieks Jānis Čaunāns, un “Saulkrasti”, Ciši, Riebiņu pagasts, īpašnieki Butkeviču ģimene.
Konkursa grupā “Daudzdzīvokļu mājas”: Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Celtnieku ielā 10, Preiļos.
Konkursa grupā “Iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības”: 3. vieta “Madara” Galēnos, īpašniece Dzintra Erte, 2. vieta lauku mājai un SPA “Dzeņi” Preiļu pagastā, īpašnieki Stašulānu ģimene, 1. vieta viesu mājai “Māja pie ezera” Aglonas pagastā, īpašniece Anita Gavare.
Konkursa grupā “Valsts un pašvaldību iestādes”: 1. vieta SAC “Aglona”, Salenieki, Aglonas pagasts. Tāpat arī tika izteikts daudz pateicību.
Preiļu pilsētas svētki tika noslēgti ar īpašu svētku dievkalpojumu un koncertu Preiļu Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcā. Dievkalpojuma laikā tika uzsvērta kopības un vienotības nozīme, aicinot lūgt svētību pilsētai un tās iedzīvotājiem. Klātesošajiem bija iespēja baudīt Preiļu Mūzikas un mākslas skolas pedagogu un audzēkņu garīgās mūzikas koncertu “Sudraba gaismā”.

 

 

Viktora Agurjanova, Laura Uzulnīka un Svetlanas Vjakses foto. Vairāk foto - Facebook pašvaldības un fotogrāfu profilos