Rītupes svētkos Kārsavā godināti savējie

Ļaujoties dažādiem svētku notikumiem un pārsteigumiem, augusta vidū Kārsavā svinēja Rītupes svētkus. Kārsavas iedzīvotājiem un viesiem bija iespēja apmeklēt plašu pasākumu programmu dažādām gaumēm – izklaides bērniem, dažādas sporta aktivitātes, izstādes un demonstrējumus, jaundzimušo un aktīvo kopienu iedzīvotāju godināšanu, motošovu, koncertus un svētku uguņošanu.
Gatavojoties Rītupes svētku svinībām, ikviens iedzīvotājs tika aicināts, elektroniski aizpildot veidlapu, pieteikt līdzcilvēkus, kuri aktīvi iesaistās vietējās kopienas sabiedriskajās norisēs. Daudzi atsaucās aicinājumam un spēja sev blakus ieraudzīt cilvēkus, kuri nežēlo savu laiku un enerģiju, darot vērtīgus darbus sabiedrības labā.
Kā informē sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Barkāne, Pateicības saņēma: Antonija un Aleksandrs Šarkovski, Aina un Jānis Vorzas, Irēna Šicāne, Ņina Zīmele, Veronika un Aivars Noviki, Aivars un Inese Lipski, Antoņina Lipska, Raisa un Aleksejs Ananjevi, Anatolijs Posredņikovs, Anna Danča, Aija Dzierkale, Aija Zeiļuka, SIA “Lūsēni” komanda un īpašs paldies Laurim Ļubkam, Iveta un Jānis Rancāni, Valentīna Bernāne, Ilga Rudoviča, Anna Strode, Anna Karpova, Diāna Aļeinikova, Ernests Rinkevičs, Ilga un Jānis Kirovaiņi, Dainora Strause, Aina Zandere, Ināra Silicka, Dmitrijs Gurko, Juris Koklačs, Inta Ostrovska un SIA “Salenieku Dolomīts” valdes loceklis Juris Seilis. 
Šie cilvēki godināti gan par apzinīgu, atbildīgu darbu ikdienā un svētku reizēs dažādu pagastu kapsētu uzturēšanā, gan par radošu darbu un darbu sabiedrības labā, gan par iesaistīšanos kultūras dzīvē, draudžu un dievnamu dzīvē vai arī vientuļu cilvēku aprūpē. Precīzāka informācija, par ko katrs cilvēks vai ģimene saņēmusi pateicību, ir pieejama mājaslapā www.ludzasnovads.lv.
Galvenajā svētku dienā, 17. augustā, rosība norisinājās Kārsavas “Krosta” estrādes teritorijā. Bērniem bija iespēja darboties radošajās darbnīcās, apgleznot savu ķermeni ar hennas zīmējumiem. Tāpat sadarbībā ar biedrību “Radošās idejas” Kārsavas kultūrvēstures centrā “Līču mājas” varēja satikt tekstilmākslinieces Ivetu Gabrāni un Kristiānu Buravecu, pielikt roku un ieskatīties tekstildarbu tapšanā. Vienreizēju muzikālu baudījumu sniedza Ivetas Gabrānes talantīgā ģimene. Daudzu bērnu un pieaugušo sirdis iekaroja haskiji, ar kuriem varēja arī doties nelielā pārgājienā pa parku “Ontona duorzs”. Šogad svētku apmeklētāji izrādīja lielu interesi Valsts robežsardzes, zemessardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tematiskajās izstādēs un demonstrējumos. 
Tradicionāli svētku laikā tika godināti jaunākie Rītupes krastu iedzīvotāji. Šogad kopumā tika sumināti teju 40 mazuļi no Kārsavas pilsētas, Malnavas, Mežvidu, Mērdzenes, Salnavas un Goliševas pagasta, kas dzimuši laika posmā no 2023. gada 1. augusta līdz 2024. gada 31. jūlijam.
Neatņemama sastāvdaļa svētkos ir Malnavas Rožukroņa Dievmātes Romas katoļu baznīcas apmeklējums. Šogad baznīcā bija iespēja piedalīties svētbrīdī un garīgās mūzikas koncertā “Skani Dīva gūdam”, kā arī apskatīt baznīcas ērģeles. Koncertā piedalījās Mērdzenes KN sieviešu koris “Austra” (vadītāja Ināra Dovgiallo), Malnavas baznīcas kora grupa – Railija Zagorska, Signija Voite, Marija Štekele, Sintija Ruskule, Agnese Medne, Modesta Lukša, Eduards Buravcevs, Toms Buravcevs un Mārcis Gaidukovs. Mūziķi: Ļusīlija Petinene (flauta), Katrīna Vorza (flauta), Lorete Kivle (vijole), Rolanda Laganovska (vijole), Eduards Buravcevs (klarnete) un Ilze Vizule (ērģeles).


Pirmajā foto - jebkuras apkaimes vērtību nosaka ļaudis, kas strādā savas pilsētas, pagasta un citu cilvēku labā

 


Jau no laika gala Rītupes svētku sirsnīgākā tradīcija ir iepriekšējā gada laikā dzimušo mazuļu ģimeņu sveikšana


Antras Barkānes foto