Izskanējuši Latvijas senioru sadziedāšanās svētki  Mālpilī

Īpaša pacēluma gaisotnē aizvadīti 6. Latvijas Senioru sadziedāšanās svētki, kuri notika Mālpilī 10. augustā. Ar devīzi ”Dzīve kā dziesma un taureņu deja” svētkos pulcējās vairāk nekā 750 dalībnieku no 65 kolektīviem.
Tā kā dalībnieku bija daudz, jau iepriekš kolektīvi tika sadalīti reģionos – Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Rīgas, Zemgales un Sēlijas, kuri uzstājās atsevišķos pagastos – Inčukalnā, Morē, Jūdažos un Allažos. Latgales reģiona dziedātāji sniedza koncertu Siguldas novada Allažos. Neraugoties uz lielo vēju, diezgan vēso laiku, koncerts izskanēja lieliski!
Allažnieki bija krietni gatavojušies – sakārtota apkārtne, daudz ziedu, apstādījumu, apkārtējie augļu dārzi priecēja ar savu dāsnumu. Protams, pašu gatavotais “Allažu ķimelītis”, ar mīļumu gatavotā viesu nama “Mauriņi” putra garšoja itin labi, jo “katrs ir priecīgs, kad vēders tam pilns”. Apskatījām mobilās ekspozīcijas “Allaž laipni Allažos”.
Siguldas novada Mālpils sagaidīja visus dziedātājus ar “Mēness aptiekas” Veselības pieturu. Varēja veikt profilaktiskos mērījumus – izmērīt asinsspiedienu, noteikt cukura līmeni, saņemt farmaceitu konsultācijas, būt nomodā par savu veselības stāvokli. Priecēja arī dāvaniņas katram dziedātājam, ko sarūpēja aptiekas darbinieki. Galvenais taču ir uzmanība, rūpes…
Svētku dalībnieku gājiens nebija garš, taču spilgts, košs, jo visiem kolektīviem bija skaisti tērpi, savi karogi un šiltes, savs gājiena noformējums.  
Lielkoncertā Mālpilī katra reģiona dalībnieki dziedāja savam novadam atbilstošas dziesmas. Šķiet, ka Latgales reģiona dziedātās dziesmas atšķīrās ar savu šarmu un jestrumu, ko uzbūra mūsu pašu diriģenti Līga Gžibovska un Normunds Štekels no Maltas. Dziedātās dziesmas skanējumu kuplināja Viktorijas Gžibovskas saksofona un Kellijas Znotiņas vijoles un ģitāras spēle. Latgaliešu skanējums bija lielisks!
Svarīgākais šajos pasākumos ir kopā būšana, aprunāties, iegūt labākās emocijas. Senioriem vienā dienā bija divi koncerti. Turklāt nupat dziedātāji piedalījās Latgales festivālā Preiļos, bet nogurums nebija jūtams. Par vokāla ansambļa “Virši” dalībnieku labsajūtu rūpējās Preiļu novada Pensionāru biedrības valdes priekšsēdētāja, ansambļa “Virši” koordinatore Marija Briška, sagādājot gan kafijas pauzi, gan uzmundrinošus vārdus. Gatavojoties svētkiem, dziedātājām sarūpēti skaisti tērpi. Viņas novēlējums: ”Lai dzīvotprieks, kas caurvij senioru izpildītās dziesmas un dejas, aizrauj un uzlādē ikvienu un dod spēku turpmākajai dzīvei!”. M. Briška pateicās katram dziedātājam par atsaucību un ieguldīto darbu.
Paldies Preiļu novada pašvaldībai par sagādāto transportu.


Preiļu novada Pensionāru biedrības valdes locekle, senioru vokālā ansambļa “Virši” dziedātāja Marija Volkova