Preiļos skanēja ebreju mūzika un lūgšana

4. augustā Preiļos notika holokausta upura piemiņas pasākums.
Uzrunās pie holokausta upuru memoriāla, kuras teica Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša, Emīls un Gabriels Zilbermaņi no Amerikas, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns. Preiļu 2. vidusskolas direktore Nadežda Hļebņikova un memoriāla arhitekts Sergejs Rižs bija uzsvērta atmiņa, kuru jāuztur dzīvu nākamajām paaudzēm. Tāpēc pirms divdesmit gadiem Preiļu Goda pilsonis Dāvids Zilbermanis rosināja izveidot šo memoriālu, lai nākamās paaudzes atcerētos ebrejus un viņu traģēdiju. 
Jāuzsver, ka Preiļos pirms Otrā Pasaules kara trīsdesmito gadu vidū dzīvoja gandrīz 1670 iedzīvotāji, no tiem 847 bija ebreji, taču 1941. gada divās traģiskajās dienās 27. jūlijā un 9. augustā vācieši nošāva gandrīz visus ebrejus (avots – Latvijas universitātes Jūdaikas studiju centrs). 
Dāvids Zilberts šobrīd ir 90 gadus vecs un dzīvo Amerikā, un šoreiz ar dēlu Emīla un Gabriela starpniecību sūtīja lielu paldies Teklai Bekešei, Sergejam Rižijam, Preiļu novada pašvaldībai un daudziem citiem par atbalstu šī memoriāla tapšanā. 
Pirms ebreju lūgšanas Emīls Zilbermanis atgādināja, ka šodien kari notiek ne jau par teritorijām, valstīm vai varu, tie ir kari, kas apdraud Dieva un vispārcilvēciskās vērtības, un viņš aicināja pieturēties pie šīm vērtībām, sargāt tās. “Tas, ko mēs paveicām Preiļos, izveidojot šo memoriālu un attīstot sadarbību, nav pagātnes, bet gan tagadnes notikums, jo garīgajā pasaulē nav mazu vai lielu lietu, ir tikai notiekošais. Esmu priecīgs būt šeit un kopā ar jums atcerēties un lūgties par ebrejiem,” teica Emīls.    
Gabriels pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka katru gadu brauc uz Preiļiem tāpēc, ka tas ir svarīgi viņa tēvam, kurš ir dzimis Preiļos, tāpat lai atcerētos ebreju kopienu, kas Preiļos dzīvoja, strādāja un lūdza Dievu sinagogās, un lai, atceroties un stāstot par ebrejiem, sadziedētu to sāpi, ko ebreju tauta atnesa holokausts. 
Visas uzrunas un stāsti bija ilustrēti ar Laimas Sondores vijoļmūziku. 
Pēc atceres pasākuma visi devās uz Preiļu kultūras namu, kur Rēzeknes ansamblis “L’chaim” iepazīstināja ar klezmeru (ebreju) mūziku, kas stāsta par mīlestību, prieku un dzīvi. Pēc tam sarunas par ebreju likteņiem turpinājās pie vīna glāzes un ebreju tradicionālā cienasta.  


Pirmajā foto - Sergejs Rižs pastāstīja, kā tapa holokausta upuru memoriāls

 

 
Gabriels Zilbermanis (no kreisās) nodeva tēva sveicienus Teklai Bekešai, bet Emīls Zilbermanis (no kreisās) ar Āriju Vucānu runāja par šī laika karu postu cilvēcei

 

Rēzeknes ansamblis “L’chaim” iepriecināja ar klezmeru mūziku 

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto