Par bērnu zobārstu

Jautā Zanda: 1. Vai Preiļos ir bērnu zobārsts un, ja tāds ir, vai viņam ir tiesības atteikt ārstēt zobu pusaudzim, kurš ir pietiekoši adekvāts un saprātīgs?
2. Ja dakteri var izvēlēties ko ārstēt un ko nē, tad ko tālāk jādara šai meitenei? Jādodas uz Daugavpili? Bet arī tur viņai varētu būt problēmas pieteikties pie tās dakteres, kura viņai sāka ārstēt zobiņu, jo pieraksts noteikti ir pilns uz ilgu laiku, bet viņai pie zobārsta jātiek pēc 10 dienām.
3. Viņām varētu būt problēmas ar nokļūšanu Daugavpilī utt. Sava transporta viņām nav. Ja viņas brauktu ar sabiedrisko, pirmo reizi viņām līdzi būtu jābrauc kādam, kas saprot un zina ceļu no autoostas līdz klīnikai utt. Šie cilvēki noteikti nav debili, viņiem vienkārši trūkst drosmes un pieredzes, lai kaut ko darītu... viņiem ir jāpalīdz “atsperties”…"

Atbild Nacionālā veselības dienests (NVD): 
Preiļos līdz 2024. gada 1. augustam valsts apmaksātos zobārstniecības pakalpojumus nodrošina divi zobārsti:
1. Kozuļ-Kaža Anna (ārsta prakse zobārstniecībā) - Preiļi, Raiņa bulvāris 13;
2. Lipska Natālija (ārsta prakse zobārstniecībā) - Preiļi, Raiņa bulvāris 13 (pārtrauc sniegt valsts apmaksātos zobārstniecības pakalpojumus sākot ar 2024. gada 1. augustu). 
Atbilstoši līguma starp pakalpojuma sniedzēju un NVD par valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, pakalpojuma sniedzējs nodrošina iedzīvotāju slimību profilaksi, izmeklēšanu un ārstēšanu atbilstoši saslimšanai un normatīvajiem aktiem, rūpējoties par saslimšanas nepieļaušanu vai personas iespējami ātrāku izveseļošanos, kā arī nodrošina vienlīdzīgu attieksmi pakalpojumu pieejamībā un pakalpojumu sniegšanā visām personām, kurām ir tiesības saņemt valsts apmaksātos zobārstniecības pakalpojumus. 

Līdz ar to zobārstniecības pakalpojumu sniedzējam nav tiesību atteikt zobu ārstēšanu pacientam, kuram ir tiesības saņemt valsts apmaksāto pakalpojumu, ja zobārsts tādu nodrošina. Ja pacientam ir nepieciešama turpmākā zoba ārstēšana (kas varētu būt šajā situācijā), bet tā nav akūta situācija* saskaņā ar Latvijas Zobārstu asociācijas (LZA) nosacījumiem, taču pakalpojuma saņemšanu varētu vērtēt ka prioritāru (jo pēc akūtās situācijas atrisināšanas, nepieciešama tālāka ārstēšana, kas nav atliekama), tad atbilstoši līgumam un rindu veidošanas kārtības nosacījumiem zobārsts, kurš sniedz zobārstniecības pakalpojumus, prioritāri sniedz veselības aprūpes pakalpojumus pacientiem akūtos, neatliekamos gadījumos. Ja pakalpojuma sniedzējam ir spēkā esošs līgums ar NVD, tad pakalpojumu neatliekamā situācijā atteikt nedrīkst un iespēju robežās jāpiedāvā tuvākais pieejamais pakalpojuma saņemšanas laiks. 

Ja konkrētajam pakalpojumu sniedzējam pamatotu iemeslu dēļ nav iespējas sniegt pakalpojumu, piemēram, gaidīšanas laiks ievērojami pārsniedz nepieciešamo palīdzības saņemšanas termiņu, tad ir iespēja vērsties pie cita valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu sniedzēja. Latgales reģionā valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus pašlaik sniedz 30 pakalpojumu sniedzēji. Informācija par visiem ir pieejama vietnē www.rindapiearsta.lv sadaļā "Zobārstniecība". Izvēloties reģionu Latgale, iespējams iegūt informāciju par visiem pakalpojumu sniedzējiem reģionā. 

Lai varētu izvērtēt visus apstākļus un sniegt konkrētas atbildes, situācijā iesaistītajam bērna vecākam būtu jāvēršas ar iesniegumu NVD. 

Informācija par iesnieguma iesniegšanu un brīvas formas iesnieguma paraugs ir pieejami NVD tīmekļvietnē https://www.vmnvd.gov.lv/lv/pakalpojumi/iesniegumu-veidlapas

Informācija par valsts apmaksātajiem zobārstniecības pakalpojumiem pieejama NVD interneta lapā https://www.vmnvd.gov.lv/lv/zobarstniecibas-palidziba. 

 

Pierakstīja Egita Terēze Jonāne, publicitātes foto