Ministre apmeklē Daugavpili un Augšdaugavas novadu

Aizvadītās nedēļas izskaņā Daugavpils valstspilsētā un Augšdaugavas novadā bija ieradusies viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre (VARAM) Inga Bērziņa.
Vizītē Daugavpilī ministre tikās ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Andreju Elksniņu un citiem pašvaldības vadības pārstāvjiem. Tika apspriesti ūdenssaimniecības un siltumtīklu infrastruktūras attīstības jautājumi, reģionālie pasažieru pārvadājumi un to izmaksu indeksācija. Tāpat arī ministre viesojās SIA “Pulsar Optic” ražošanas ēkā Višķu ielā 21F, lai iepazītos ar uzņēmumu, un pēc tam apmeklēja Stropu ezera aktīvās atpūtas zonu, kurā A. Elksniņš pastāstīja gan par padarīto, gan vēl plānotajiem darbiem tur.
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš pastāstīja: “Daugavpils pašvaldībai ir svarīgi veidot ciešas saites ar viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju. Galvenais uzdevums ir piesaistīt iespējami vairāk līdzekļu no valsts un Eiropas struktūrfondiem, lai veicinātu pilsētas attīstību. Šodien sarunās tika skartas vairākas būtiskas tēmas: pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānisms, investīcijas infrastruktūrā un pašvaldību ieguldījums jaunu darbavietu radīšanā. Daugavpils saņems piecus miljonus eiro, kas tiks izmantoti komunikāciju, ceļu sakārtošanai un apgaismojumam Višķu un Mendeļejeva ielā, kur atrodas daudzi ražošanas uzņēmumi. Šie ieguldījumi ievērojami uzlabos infrastruktūru un radīs labvēlīgus apstākļus vietējo uzņēmumu attīstībai.”
Vizītē Augšdaugavas novadā VARAM ministre Inga Bērziņa tikās ar Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Arvīdu Kucinu, deputātiem, pagastu apvienību pārvalžu un izglītības iestāžu vadītājiem, lai pārrunātu pašvaldībai būtiskus jautājumus.
Sākumā tika apmeklēts Augšdaugavas novada Višķu pagasts, kur pēdējos gados notiek daudz pozitīvu pārmaiņu. Ministre apskatīja iepriekš degradētas teritorijas sakopšanas ieguvumus un atzinīgi novērtēja padarīto darbu. Tika sniegta informācija par nākotnē plānotajiem projektiem.
Sventes pagastā VARAM ministre devās uz Baltijā lielākās paipalu olu SIA “Eka Paipalas” jauno ražotni – paipalu fermu, kurā jau drīz būs 54 tūkstoši paipalu. Uzņēmuma jauda ir 10–12 miljoni olu gadā. Produkcija tiek pārdota uz Latvijas lielveikaliem un arī eksportēta, piemēram, uz Īriju vai Norvēģiju.
Sventes tautas namā uz tikšanos ar Ingu Bērziņu ieradās pašvaldības domes deputāti, apvienību vadītāji un speciālisti. Viskarstāko diskusiju izraisīja nākamā gada budžets. Ministre paziņoja, ka valdībai nākamā gada budžeta lielākā prioritāte ir drošība. Pašvaldību atbalstam VARAM ir izstrādājusi valsts investīciju programmu 75 miljonu apmērā, taču nav zināms, vai tā tiks apstiprināta. Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins kārtējo reizi uzsvēra nepieciešamību radīt efektīvu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli, ņemot vērā pašvaldību sociālekonomiskās atšķirības. Deputāti pauda bažas par negatīvo ietekmi, kādu uz reģiona attīstību un investoru piesaisti var radīt Aizsardzības ministrijas izstrādātā Latvijas teritorijas karte ar zonām vēja parku būvniecībai, kurā gandrīz visa novada teritorija ir sarkanajā zonā.
Ministre I. Bērziņa pēc divu dienu vizītēm Augšdaugavas novadā un Daugavpils valstspilsētā atzinusi: “Jāvelta visas pūles, lai attīstītos ne tikai valsts centrālā daļa un Pierīga, bet arī Daugavpils, Augšdaugavas novads un viss Latgales reģions. Šīs vizītes laikā pārliecinājos, ka Daugavpils pašvaldība ļoti veiksmīgi izmanto dažādus investīciju avotus, lai attīstītu uzņēmējdarbību savā pilsētā.”


Informācija no wwww.daugavpils.lv un www.augsdaugavasnovads.lv