Ludzas novada skolēni iepazina pašvaldības darba specifiku un ikdienu

Ludzas 2. vidusskolas jauniešu biedrības Ludzas RIK (Radošo Iniciatīvu Klubs) īstenotā JSPA Erasmus+ līdzdalības projekta “Piedalies un dalies” ietvaros Ludzas, Ciblas, Kārsavas un Zilupes vidusskolu skolēni iepazina pašvaldības darba specifiku un ikdienu. No marta līdz jūnijam tika organizētas dažādas aktivitātes. Spilgtākā no tām bija domes sēdes simulācija, kas ļāva skolēniem iejusties domes deputātu lomā.
“Projekta gaitā Ludzas novada skolu komandas – Ludzas 2. vidusskola, Ludzas pilsētas vidusskola, Kārsavas vidusskola, Zilupes vidusskola un Ciblas vidusskola – sadarbojās, lai labāk izprastu, kā darbojas pašvaldība, kādi ir tās uzdevumi un ikdienas darbs. Iepazināmies arī ar lēmumu pieņemšanas procesu, vērojot domes un komiteju sēdes, piedalījāmies diskusijās ar domes priekšsēdētāju un deputātiem. Tikāmies arī ar divu politisko partiju jauniešu nodaļu vadītājiem,” stāsta projekta koordinatore, 11. klases skolniece Jelizaveta Ivanovska.
Viens no aizraujošākajiem un sarežģītākajiem projekta uzdevumiem bija domes sēdes simulācija, kurā jaunieši iejutās deputātu lomās un diskutēja par skolas formas ieviešanu novada skolās.
Projekta laikā jaunieši uzlaboja savas digitālās prasmes, apgūstot dažādu spēļu rīku izmantošanu izglītībai un pašpilnveidei. Viņi izveidoja virtuālo izlaušanās istabu “Atklāj Eiropu” platformā Genially, kuru izspēlēja gan skolu komandas, gan arī pašvaldības izveidota komanda. 
Noslēguma pasākumā Ludzas pilskalnā notika loku šaušanas sacensības ar domes deputātiem un pašvaldības vadību. Lietainā diena bija piepildīta ar enerģiju un jautrību. Ludzas novada domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka šādi kopīgi pasākumi satuvina paaudzes un veicina savstarpēju sapratni. Viņš arī uzsvēra, ka sadarbība ar jauniešiem un jauniešu organizācijām ir ļoti svarīga pašvaldības darbā.
Nodarbībās Ludzas Amatnieku centrā jaunieši izzināja seno latgaļu dzīvesveidu, vērtības un amatniecību. Viņi uzzināja, kādi darbi tika veikti senos laikos un kāpēc ir svarīgi zināt savas saknes un godāt savu dzimteni.
Projekta noslēgumā tika veikts izvērtējums, kurā dalībnieki norādīja, ka šādi neformālās izglītības projekti ir ļoti vērtīgi, jo tie sniedz noderīgas prasmes un pieredzi. Dalībnieki izteica vēlmi piedalīties līdzīgos pasākumos arī turpmāk un aicinātu līdzdarboties arī citus jauniešus. Novada dome un pašvaldība ir gandarīta par jauniešu līdzdalību sabiedriskajos procesos, uzņēmību un interesi, kā arī par projektu piesaisti, kas ir vērtīgs pienesums novada jauniešu izaugsmei.