Kaķi savā izstādē priecēja mazus un lielus 

29. un 30. jūlijā Daugavpils tirdzniecība centrā “Ditton” notika kaķu izstāde “Daugavpils dimanti 2024”.
Abesīnijas kaķi, Ēģiptes mau, meinkūni, sfinksi un vēl desmitiem citu šķirnes kaķu, atbraukušu pat no Lietuvas, priecēja ne tikai žūriju, kas piešķīra balvas, bet arī mazos un lielos apmeklētājus. Daudziem apmeklētājiem jau ir lutināts kaķis vai vairāki, tikmēr citi vēl tikai nolūkoja savu mīluli. 
Nataļja iepazīstināja “Vietējo Latgales Avīzi” ar kaķenītēm Astarti un Avaču. Astarte pieder Ēģiptes mau šķirnei, bet Avača ir Kuriļu bobteila šķirnes kaķenīte. “Manām kaķenītēm ir garāki vārdi, bet tie jau ir svarīgi dokumentos, ikdienā kaķenītes ir Astarte un Avača. Kaķi ir ļoti draudzīgi, tikai cilvēki palikuši dusmīgi, īgni. Vai kaķis tādus paglābs no viņu pašu dusmām? Neticas, ka tā būs. Tādiem nevar uzticēt dzīvniekus. Tāpēc es savus kaķus pārdodu tikai labiem cilvēkiem,” pastāstīja Nataļja.  
Svetlana jau desmit gadus audzē Abesīnijas šķirnes kaķus, jo tie ir īsspalvaini, graciozi, jautri un skaisti kaķi, mīl samīļot un būt samīļoti. Viņa fotosesijai izvēlējās jau pašas izlolotu kaķenīti Felīnu.  
Valentīna uz izstādi atveda pagaidām Latvijā reti sastopamās Mekongas bobteila šķirnes astoņus mēnešus veco kaķēnu Deni un laikrakstam uzsvēra, ka šie kaķi ir tikpat draudzīgi kā suņi – kur saimnieks dodas, tur iet arī kaķis. Šie kaķi būs labi draugi gan bērniem, gan pieaugušajiem, labprāt iet ārā pie pavadiņas un ir ilgdzīvotāji, teica Valentīna.  
Gandrīz visi kaķu īpašnieki skaidroja, ka šķirnes kaķi atzinīgi – aijājoši murrājot un pieglaužoties – novērtē saimnieka labturības rūpes (speciālos voljērus vai mājiņas), kvalitatīvu barību (tā lielākoties ir profesionālā kaķu barība), kā arī kaķu našķus (kraukšķus u. c.) un rotaļlietas (pelītes u. c.).  
Interesanti, ka aptaujāto kaķu saimnieku lolojumi atraduši saimniekus gan tepat Latvijā, gan Vācijā, Lielbritānijā un citviet pasaulē.
Šajā izstādē strādāja žūrija, kas pieturējās starptautiskajiem kritērijiem, proti, vērtēja kaķa kopējo izskatu un fizisko formu (kaķim nedrīkst būt liekais svars un auguma defekti), temperamentu (ar rotaļlietām pārbaudīja, cik kaķis ir rotaļīgs), spalvas stāvokli (tai jābūt spožai, zīdainai) un vai kaķis ir saposts izstādei (tīrs, kopts). Labākie savas šķirnes pārstāvji tika novērtēti ar balvām. 

  

 

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto