Pelēcieši palīdzēja stārķiem iegūt jaunas mājas

Sestdien, 8. jūnijā, Līvija Blūma (dzīvo Pelēču pagastā dažus kilometrus no pagasta centra) atbrauca no darba un, kā ierasts, palūkojās uz stārķu ligzdu (tā atrodas aptuveni 400 m no Līvijas mājām), taču bija nepatīkami pārsteigta, ka ligzdas vairs nav. Stārķi jau šopavasar bija palikuši bez mājām, jo ligzda vējā nokrita, bet toreiz putni savija jaunu ligzdu. Tagad bija nokritusi arī tā, taču jau ar visiem stārķu mazuļiem. 
Līvija ātrā solī devās lūkot, kur palikuši mazie stārķi, un visus četrus stārķu mazuļus atrada sakritušus zālē grāvmalā. Putni bija dzīvi, tikai vienam varēja redzēt nelielu traumu. Līvija putnus atbrīvoja no nezālēm un ielika ķerrā. Sazinoties ar vetārstu Andri Pastaru, viņa saņēma ieteikumu lūgt padomu Latvijas Savvaļas putnu palīdzības biedrības “Drauga spārns” ekspertiem. Palīgā aicināja arī ugunsdzēsējus glābējus, jo mēs zinām, ka viņi ikdienā palīdz arī dzīvniekiem, taču šoreiz viņi teica, ka tas nav dzīvībai bīstams notikums, tāpēc neatbrauks. Par notikušo tika informēts Sadales tīklu operators, tas solīja, ka trīs stundu laikā sniegs atbildi par jaunas ligzdas izvietošanu elektrības vadu balsta galā. 
Kamēr notika saziņa ar visiem dienestiem, tikmēr Līvija saņēma biedrības “Drauga spārns” dalībnieces konsultācijas pa telefonu, kā stārķēniem palīdzēt. Proti, stārķus jāmēģina dabūt ligzdā vecajā vietā, citādi stārķu vecāki jaunā vietā var mazuļus pamest. Bet pirms tam stārķi jādabū siltumā (Līvija tos ietina aizkarā) un jādzirda ar medus ūdeni (Līvija to darīja ar šprici). Vienam putnam bija ievainojums, to apstrādāja ar smēri.  
Tā kopīgiem pūliņiem piecu stundu ilgajā glābšanas pasākumā bija sameklēts pacēlājs un sarūpēti grozi, tos salika kopā un izklāja ar nokritušās ligzdas virskārtu, lai putni sajūt pierasto smaržu. Elektrības vadu balsta galā tika novietotas paletes, uz tām – jaunās mājas, kur sasēdināti visi četri stārķu mazuļi, tomēr pagāja ilgāks laiks, kamēr pie stārķu mazuļiem atgriezās mamma, pēc tam arī stārķu tēvs.
Stārķu mazuļu glābšanas pasākumā Līviju atbalstīja mamma, vīrs, dēls un kaimiņi – Inese Klodāne, Sofija Broņecka, Oksana Zarāne. Tāpat atbalstu sniedza arī Pelēču pagasta pārvaldes ļaudis – Andris Kurms, Silvija Šņepste un Bonifācijs Kļavinskis, Preiļu novada pašvaldības Lauku teritoriju komunālo pakalpojumu daļas vadītājs Artūrs Meluškāns, šīs daļas mobilās vienības santehniķis Ivans Beļajevs un Preiļu uzņēmējs Vjačeslavs Krupins. 
“Katra dzīvība ir vērtīga – to apzinos jau no bērnības un dienu dienā, jo esmu mediķe. Man pašai šobrīd ir četri kaķi, divi atnāca paši, un visi ir ļoti mīļi man. Es baroju arī putnus, un, ticat vai neticat, bet man neviena dārza zemene nav saknābāta. Mums jāprot sadzīvot ar dzīvo radību dabā, mēs jau ielaužamies viņu pasaulē, nevis viņi mūsējā. Visiem liels, liels paldies par atbalstu! Priecājos, ka varējām palīdzēt stārķiem iegūt jaunas mājas. Vecie cilvēki saka, ka stārķi sargā tās mājas, kas atrodas stārķu ligzdas apkārtnē,” teica Līvija. Un piebilda, ka lūgs Sadales tīkliem nākamgad nostiprināt elektrības vadu balstu (tas šūpojas) un nomainīt paletes un grozus ar režģi, lai stārķi paši pavasarī varētu sarūpēt īstu zaru ligzdu. 


  


Uzziņai
Redzot savvaļas putnus nelaimē, var konsultēties ar Latvijas savvaļas putnu palīdzības biedrību “Drauga Spārns”, tālruņa numurs – 29420665. 

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Līvijas Blūmas foto