Medus raža šogad gaidāma laba

Latvijā medus raža šogad gaidāma laba, aģentūrai LETA pauda Latvijas Biškopības biedrības (LBB) valdes loceklis Valters Brusbārdis.
Viņš sacīja, ka maija otrā puse bija silta un ļoti labvēlīga medus ražošanai, tostarp līdz jūnijam no vienas bišu saimes ir iegūti vidēji apmēram 30 līdz 40 kilogrami medus, kamēr gada laikā no vienas bišu saimes labs ieguves rezultāts ir no 50 kilogramiem. Tāpēc Brusbārdis uzsvēra, ka medus šogad būs un ir biškopji, kuri jau tirgo jauno ražu.
Tāpat LBB valdes loceklis atzīmēja, ka šogad pavasaris bija neparasti karsts un dabas procesi ir paātrinājušies, augiem strauji noziedot. Tāpēc, ja turpināsies siltais laiks, jūnijs būs ražīgs un produktīvs, bet augi agri izziedēs, un jūlijs, iespējams, nebūs īpaši sekmīgs. Tomēr viņš pauda, ka uz esošo situāciju neraugās pārāk pesimistiski un neuzskata, ka visi augi jūnijā izziedēs un jūlijā ziedu vairs nebūs, jo nopļautajās pļavās ziedēs dažādi augi un vēlāk ziedēs arī vēlās kultūras. 
Tostarp Brusbārdis norādīja, ka arī augustā zied dažādi nektāraugi, piemēram, virši, griķi, tomēr, ja siltais laiks turpināsies, arī virši varētu sākt ziedēt agrāk. Viņš uzsvēra, ka bišu slimības un kaitēkļi šogad īpašus sarežģījumus nav sagādājuši. Latvijā ilggadīga un nopietna problēma ir bišu varroze, bet biškopji ir iemācījušies ar šiem bišu peru un pieaugušo bišu parazītiem cīnīties.
LBB valdes loceklis pauda, ka biškopības nozarē patlaban ir krīze un atsevišķi biškopji pēdējā laikā ir pārtraukuši darbību sarežģītās eksporta situācijas dēļ. Viņš arī uzsvēra, ka medus cena ir ļoti zema. Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka Latvijā bišu saimju skaits lēnām pieaug. 
Latvijā šogad jūnija sākumā ir reģistrētas 113 894 bišu saimes, kamēr pagājušajā gadā šajā pašā laikā bija reģistrēta 110 751 bišu saime, liecina lauksaimniecības datu centra tīmekļvietnē publiskotā informācija.