Preiļos viesojās Cemeļu dzimtas pārstāvji

2. un 3. jūnijā Preiļos viesojās trīs Cemeļu dzimtas pārstāvji – Gideons no Kanādas, Ilija no Izraēlas un Rafaels tepat no Latvijas.
Preiļu Slāvu kultūras un izglītības biedrības vadītāja Tatjana Kolosova pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka ciemiņi apmeklēja Holokausta upuru memoriālu un ebreju kapus, kur sameklēja dzimtas piederīgo atdusas vietas, iepazina Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju un Igora Pliča senlietu kolekciju un fotogrāfijas muzeju. Cemeļu dzimtas pārstāvji izstaigāja arī Preiļu centru, jo tur 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā dzīvoja divi brāļi Cemeļi.  Esot jau Preiļu parkā, Gideons parādīja bildi ar tēvu pie pils, kas tapusi pirms Otrā pasaules kara, un, aplūkojis senās Preiļu vecticībnieku fotogrāfijas un pils apkārtni, bija patīkami pārsteigts, ka arī viņa līdzi paņemtā dzimtas fotogrāfija tapusi pie Preiļu pils, lai gan līdz šim ģimene bija pārliecināta, ka fotogrāfija uzņemta pie pils Igaunijā. Gideons tajā pašā vietā pie Preiļu pils nobildējās pats, lai pēc tam, atgriezies Kanādā, tēvam parādītu fotogrāfiju un pili. Jāiestarpina, ka Cemeļu ģimene pirms kara vispirms aizceļoja uz Igauniju, vēlāk – uz Dienvidameriku. 
“Mēs kopā ar Iliju veidojam Cemeļu dzimtas koku, un jau esam atraduši ziņas, ka šīs pazīstamās ebreju dzimtas pirmsākumi Latgalē rodami 19. gadsimta sākumā. To apliecina 1897. un 1935. gada tautas skaitīšanas dati Latgalē. Viņi bija tirgotāji, fotogrāfi, krāsotāji, kalēji u. c. profesiju pārstāvji. Cemeļu dzimta Latgalei uzdāvināja trīs pazīstamus fotogrāfus: Mihailu Cemeļi (dzimis Preiļos), Jakovu Faļkovu (viņa māte ir no Preiļiem) un vēl vienu Mihailu Cemeļi. Visi trīs bija brālēni. 
Dzimtas koks apliecina, ka 19. gs. beigās Preiļos dzīvoja Ābrams Cemeļis ar astoņiem bērniem. Viņš bija sīktirgotājs. Ilija ir Ābrama vecākā dēla Mozus mazmazdēls, Ilija vectēvs Mihails Cemels bija pazīstams fotogrāfs Ludzā, un Ilija Preiļos viesojās otro reizi pēdējo divu gadu laikā. Savukārt Rafaels un Gideons ir Ābrama otrā dēla Cālela mazmazbērni, Preiļu fotogrāfs Mihails Cemeļis ir Cālela dēls. Rafaels bērnībā ne vienu vien reizi viesojies pie vectēva Mihaila. Savukārt Gideons pirmo reizi apmeklēja Preiļus. Tāpat no šīs dzimtas nāk pazīstamā latviešu operdziedātāja Inese Galante – viņa ir Ābrama Cemeļa meitas Dinas mazmeita, bet Ābrama otrās meitas Soras mazdēls Jakovs Faļkovs bija pazīstams Latgales fotogrāfs, un arī viņš strādāja Ludzā. Cemeļu dzimtas vēsture ir ļoti interesanta,” pastāstīja T. Kolosova.
Jāpiebilst, ka Cemeļu dzimtas pārstāvji šonedēļ viesojās arī Ludzas muzejā un Daugavpilī apmeklēja muzeju “Ebreji Latgalē un Daugavpilī”. 


Rafaels (no kreisās), Tatjana, Ilija un Gideons Preiļu Holokausta upuru memoriāla apmeklējumā

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Tatjanas Kolosovas foto