Bez speciālas nodokļu politikas Latgalei neiztikt

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latgales padomes un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko attiecību Latgales apakškomisijas tikšanās ar uzņēmējiem laikā vēlreiz secināts: Latgale ir kritiskā situācijā. SIA “Latgales dārzeņu loģistika” jeb tautā sauktā uzņēmuma “Mežvidu tomāti” valdes loceklis Edgars Romanovskis apstiprināja: “Aina ir dramatiska. Laika vairs nav. Šādās nebeidzamās konferencēs un diskusijās tiek tērēts laiks, bet nekas nevirzās uz priekšu. Ekonomikas ministrijai un Klimata un enerģētikas ministrijai steidzami jārīkojas un jāsper konkrēti soļi, lai Latgales uzņēmēji būtu kaut cik konkurētspējīgi. Lai izvilktu Latgali no ēnu ekonomikas zonas, jābūt konkurētspējīgam atalgojumam, un valstij jānāk palīgā ar nodokļu politiku. Valsts ir iestigusi tradicionālajās nozarēs, neatbalsta inovācijas, netiek ārā no pašas savērptajiem birokrātijas tīkliem. Tā nespēj uzņemties atbildību, kaut arī kontrolējošo institūciju – pārpilnība.”
Arī Latgales speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs uzsvēra, ka, tikai samazinot nodokļu slogu, attīstīsies ekonomika, un tas nozīmē – saglabāsies cilvēkresursi, netiks slēgtas skolas utt. Diemžēl Finanšu ministrija, dzirdot par nodokļu sloga samazināšanu, rēķina, cik ZAUDĒSIM budžetā, nevis – ko IEGŪSIM. 
Sanāksmes laikā izskanējušas vairāku ministriju sagatavotās prezentācijas par situāciju Latgalē (darba tirgū, augstākās izglītības piedāvājumā u.c.), taču uz konkrētiem Saeimas deputātu un LTRK pārstāvju jautājumiem atbildes tā arī netika sniegtas. 
Dienas otrajā pusē tikšanās dalībnieki apmeklēja ģimenes uzņēmumu “Organic Products”, kas ražo dažādus produktus no bioloģiskām izejvielām, kā arī uzņēmumu “Ludzas Maiznīca”, kas ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Ludzas novadā.


Sēdes laikā deputāti un uzņēmēji iepazinās ar vairākām prezentācijām, kurās secinājums viens – Latgalei nepieciešama īpaša attieksme nodokļu politikā

Dzintras Batņas foto