Preiļos priecēja Muzeju nakts izstādes

18. maijā ar moto “Atnāc, ieklausies, izzini” Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja komanda piedāvāja Muzeju nakts izstādes un stāstus.
Muzeja saimniece Tekla Bekeša kopā ar Ievu Undu atklāja Jāņa Undas (1928–2000) akvareļu un keramikas kolekcijas izstādi. Darbi, kas apskatāmi Izstāžu zālē, ir daļa no mākslinieka meitas Ievas Undas lielā dāvinājuma muzejam. Ieva pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka, uzrunājot muzejus par tēva darbu dāvinājumu, preilēnieši vienīgie teica, ka Jāņa Undas atstāto mantojumu uzturēs dzīvu izstādēs un pasākumos. “Atminos, kā tētis strādāja darbnīcā. Viņš mīlēja Latgali un akvareļus. Būdams prasīgs pret sevi, tētis bieži darbus pārgleznoja vai izmeta atkritumu grozā. Taču man palaimējās daudzus darbus, skices izglābt. Pateicoties tētim, arī es gleznoju akvareļus. Šobrīd tos projicēju sava zīmola apģērbos,” teica Ieva.
Muzejs sarūpēs Jāņa Undas 100 gadu jubilejas pasākumus, jo, kā teica Tekla Bekeša, “Jāņa Undas akvareļi, tāpat kā Jāzepa Pīgožņa darbi, ir atraduši mājvietu Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā”.
Mākslas vēsturniece Ingrīda Burāne izstādes vizītkartē uzsver: “Latgales identitāte ir Jāņa Undas mākslas pamats un šodienas valsts noteikto prioritāšu uzdevums. Stiprināt Latgales novadu, veidot izpratni par dzimtās sētas, reģiona, valsts skaistumu un attīstības iespējām caur dabas saglabāšanas uzdevumiem, caur novada cilvēku piesaisti savam pagastam, ciemam, Latgalei un Latvijai. Tas ir estētiskais un ētiskais kodols, ko nosaka šīs izstādes akvareļi.”
Turpat kultūras nama foajē darbojās ukraiņu tradicionālo izšuvumu ekspozīcija, veltīta Višivankas dienai un veidota sadarbībā ar Ukrainas bēgļiem Preiļos. Izšuvumu autore ir Ludmila Gladki, kura pirms kara Ukrainā dzīvoja Mariupolē un šobrīd ar ģimeni radusi patvērumu Preiļos.
Pie kultūras nama joprojām apskatāma vēl viena izstāde – vides stendizstāde "Kad es gāju skolā". Tās autori ir Preiļu vēstures un lietišķā muzeja vēsturniece Ilona Vilcāne un māksliniece Silvija Berezovska. Izstādi ar fotogrāfijām un citiem materiāliem atbalstīja Preiļu 1. pamatskolas, Preiļu 2. vidusskolas, Vārkavas pamatskolas un Vārkavas novada muzeja saimes.
Muzeju nakts cēlienā Preiļos varēja ieklausīties Mārgas Bārbalas vilnas pārvērtību stāstos, apskatīt Preiļu muižas kapelu un ekspozīciju “Muzeju stāsti Latvijai”.

Tekla Bekeša (no labās) pateicās Ievai Undai par vērtīgo dāvinājumu

Dāvinājumā ir arī plaša keramikas kolekcija

Ukraiņu nacionālo izšuvumu višivankas ekspozīcija

Pie Preiļu kultūras nama skatāma stendizstāde “Kad es gāju skolā”

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto