Šogad septiņi Daugavpils dievnami saņems pašvaldības atbalstu sakrālā mantojuma saglabāšanai

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība turpina īstenot sakrālā mantojuma saglabāšanas programmu. Domes kārtējā sēdē 15. maijā deputāti lēma par finansējuma piešķiršanu septiņām reliģiskajām draudzēm, lai tās varētu uzlabot dievnamu un tajos esošo sakrālo vērtību tehnisko stāvokli. Atbalsta kopsumma – 30 949,59 eiro.
Daugavpils reliģiskās draudzes, tāpat kā iepriekš, arī šogad varēja pretendēt uz pašvaldības atbalstu sakrālo vērtību izpētei, konservācijai, restaurācijai un citiem darbiem, saņemot līdzfinansējumu līdz 75 % no kopējās summas, bet ne vairāk kā 5000 eiro. Saskaņā ar nolikumu, pieteikties dalībai programmā var reliģiska organizācija, kuras īpašumā vai valdījumā atrodas valsts vai vietējās nozīmes aizsargājams kultūras piemineklis Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā.
Tika saņemti vairāki pieteikumi, kas izskatīti komisijas sēdēs. Rezultātā nolemts piešķirt finansējumu septiņām draudzēm. Pieteikumu vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs, domes deputāts Mihails Lavrenovs norāda: “Ik gadu mūsu komisija izvērtē iesniegtos pieteikumus, gūstot arī informāciju par to, kāda palīdzība nepieciešama Daugavpils reliģiskajām organizācijām un dievnamiem. Tas ir ļoti būtiski, lai saglabātu mūsu pilsētas patiesi bagātīgo sakrālo un kultūras mantojumu. Šogad ar pašvaldības atbalstu Grīvas katoļu baznīcā veiks jumta notekcauruļu remontu, bet Ebreju reliģiskā draudze nomainīs notekcaurules pagalmā. Daugavpils Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo draudze nomainīs bojātās lūkas katedrāles krāsnīm un atjaunos durvju koka elementus. Dievmātes Romas katoļu draudze veiks vidējo divviru durvju restaurāciju, bet Aleksandra Ņevska pareizticīgo draudze restaurēs centrālā kupola krusta pamatni. Daugavpils Mārtiņa Lutera draudze varēs pārbūvēt noteksistēmu un nomainīt balkona segumu, bet Daugavpils Svētītāja Nikolaja Brīnumdara pareizticīgo baznīcai veiks galvenās fasādes izpēti. Visi šie darbi prasa lielu finansējumu, ko savākt draudzes locekļu spēkiem vien ne vienmēr ir iespējams, tāpēc mūsu uzdevums ir atbalstīt pilsētas reliģiskās organizācijas, kas rūpējas par kultūras un laika liecību saglabāšanu. Daugavpils vēsture un tās reliģiskā daudzveidība ir patiesa vērtība, kas jātur godā un jānodod nākamajām paaudzēm.”
Komisija aicina visus atbalsta saņēmējus laikus atskaitīties par paveikto, pievēršot uzmanību dokumentu pareizai noformēšanai.
Jautājumu gadījumā jāvēršas Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā, zvanot uz tālr. 65457161.