Dzejniece Inta Nagla tiekas ar lasītājiem

23. aprīļa pēcpusdienā Briģu pagastā organizēta tikšanās ar dzejnieci no Mežvidiem Intu Naglu. Pasākuma dalībnieki klausījās dzeju autores izpildījumā un iepazinās ar viņas aizraušanos – zīda šaļļu apgleznošanu.
Par sevi dzejniece stāsta: “Pirmās dzejas rindas tika uzrakstītas jau sen – pamatskolas gados, taču tā pa īstam mūza pie manas sirds durvīm pieklauvēja 2007. gadā, kad radās pirmais dzejoļu krājums “Smilšu pulkstenī iestrēdzis laiks”,” stāsta I. Nagla. “Manā dzejā ir sāpes un prieks, laimes dzirkstis un sāpju asaras. Tā ir daļiņa no manas dzīves, ko tagad dāvinu jums. Esmu vasaras cilvēks, dārzā man ir daudz puķu, tāpēc tās “sazied” arī uz zīda šallēm. Dzejas iedvesma rodas, staigājot dabā. Rakstu arī par dzīves vērtībām, mīlestību un jaunību. Mana atziņa – jānovērtē tas, kas tev blakus, kaut arī bieži vien tas šķiet pašsaprotams un pierasts.” Un autores izpildījumā skan dzejas vārsmas. 
Lielākais dzejoļu skaits skan no pēdējā, devītā dzejoļu krājuma “Mazās Freijas jautrās dzejas”. Inta Nagla stāsta: “Kanāriju salās dzīvo mana mazmeita Freija. Šajā dzejoļu krājumā es mēģinu viņas acīm skatīt un iepazīt pasauli. Arī zīmējumi ir manis pašas, daži domāti izkrāsošanai, kā jau bērnu grāmatās.”
Sanākušie var pārliecināties par ilustrāciju kvalitāti. Vienā no jaunās grāmatas eksemplāriem autore katram no klātesošajiem lūdz ierakstīt kādu veltījumu. 
Kā aizraušanos dzejniece min maizes cepšanu un šaļļu apgleznošanu. Bibliotēkā ir apskatāma neliela daļa no skaistajām šallēm, par kuru māksliniecisko izdaiļošanu Inta saka: “Esmu saražojusi ap 60 šallēm. Tās ir no zīda un šifona, klāt vēl jāpiepērk krāsas, tad pāris vakaros vai nedēļas laikā top rezultāts. Daudzi izstrādājumi tiek dāvināti, daži ir pārdoti. Ir interesanta apgleznošanas metode ar sāls un etiķa izmantošanu. Pārsvarā uz šallēm ir tematika – puķes, tauriņi. Viens no sarežģītākajiem un skaistākajiem ir pāva gleznojums.”
Dzejoļu grāmatas dzejniece izdod pašas spēkiem, tikai pirmajam krājumam dienas gaismu ieraudzīt palīdzēja bijusī Kārsavas novada pašvaldība. Pirmās grāmatas iznākušas tipogrāfijā Ogrē, pārējās iespiestas Polijā, jo tā ir lētāk. Tikšanās nobeigumā I. Nagla saka: “Pateicos Dievam par talantu, kas man ir dots, un ka es varu to dāvāt līdzcilvēkiem.”

 

Dzejniece Inta Nagla: “Mirkļi, kad jūti – tu esi noderīgs. Saviem līdzcilvēkiem, lasītājiem, skolēniem, kolēģiem, draugiem, paziņām un vistuvākajiem, kuri tev allaž blakus un līdzās. Paldies par jūsu mīlestību un atbalstu. Jūsu iedvesmotai, taps jaunas dzejas.”

 

Allas Dolgovskas foto