Rēzeknē Brīvības svētki aizvadīti ar vērienīgu militāro parādi

4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 34. gadadienu, šogad Rēzeknē, pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai”, norisinājās militārā parāde. Šogad Latvija atzīmē arī 20. gadadienu kopš dalības militārajā aliansē NATO.
Jāpiebilst, ka tieši Rēzeknē pirms 12 gadiem tika uzsākta tradīcija ik gadu rīkot militāro parādi kādā no Latvijas vēsturiskajiem novadiem. 2023. gadā tā notika Vidzemē – Alūksnē, bet šogad gods uzņemties šo svētku rīkošanu atkal bija Rēzeknei.
No rīta Latvijas aizsardzības nozares pārstāvji nolika ziedus pie pieminekļa “Vienoti Latvijai”, tad piedalījās dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē. Ap plkst. 11.00 Atbrīvošanas alejā pulcējās rēzeknieši un viesi. Svētku un parādes atklāšanas uzrunā aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksejs Stecs svinīgi nodeva Latvijas karogu Talsu novada domes priekšsēdētāja vietniekam Dainim Karolam.
Pēc Latvijas Valsts himnas dziedāšanas tālumā atskanēja “Nāciju zalves” 21 artilērijas šāviņa dārdoņa. Pēc tam sākās parāde, kuras uzsākšanu komandēja Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris, pulkvedis Gunārs Vizulis. Parādē piedalījās: Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde, kurā varēja redzēt arī bruņutransportierus, visurgājējus, prettanku raķešu sistēmas, haubices, izlūkošanas kāpurķēžu tehniku utt. Līdztekus tam bija Gaisa spēku un Valsts Robežsardzes sveicieni ar aviācijas pārlidojumiem. Latvijas Gaisa spēku lidmašīna "An-2" iekrāsoja debesis sarkanbaltsarkanajās Latvijas karoga krāsās.

 


Publicitātes foto, autors Ritvars Pujats