Esam gandarīti par paveikto - SAC "Preiļi"

Apkopojot domas un darba rezultātus par padarīto Preiļu novada Labklājības pārvaldes sociālās aprūpes centrā “Preiļi” kopumā, tai skaitā 2024. gada pirmajā ceturksnī, esam gandarīti par paveikto gan darba apjoma ziņā, gan par rezultātiem 
Dvēselisku atmosfēru SAC “Preiļi” mums ir palīdzējuši uzturēt Preiļu Romas katoļu draudzes dekāns Jānis Stepiņš, priesteris Georgijs, kā arī Preiļu un Moskvinas vecticībnieku draudzes mācītāji. Šī gada marta mēnesī tika noturēti Dievkalpojumi ar maizes, sāls, ūdens svētīšanu, grēku piedošanu un sarunas, kuru laikā katrs tika uzklausīts un katrs saņēma atgriezenisko saiti. 
Kā ik gadu, 2024. gada janvāra mēnesī iepriecināja Preiļu 2. vidusskolas bērnu uzstāšanās. Sirsnīgā koncertā izskanēja dziesmas, kuras dziedājām kopā, skanēja dzejoļi, kuri ļāva atgriezties jaunībā, skolēni uzdeva mīklas, kas tika jautri minētas. Skolas direktore Nadežda Hļebnikova katram iemītniekam pasniedza dāvanas, kuras bija sarūpējuši skolas bērni, vecāki un arī darbinieki.
Visiem atmiņā palika meistarklases ēdienu gatavošanā no ZS “Kotiņi” dāvinātās produkcijas. Tika ceptas pankūkas no miltu maisījuma, Meteņos – kulinārijas meistarklase “Pīrāgu cepšana”. Kopā ar SAC’a iemītniekiem gatavoti arī pelēkie zirņi ar speķi, cūku pupu biezputra, kuru, kā atzīmēja mūsu seniori, nebija sen ēduši. Iemītnieki dalījās savos pieredzes stāstos par kulināro mantojumu. Bija prieks būt kopā un dzirdēt, kā viens otru papildina un dalās ar savu pieredzi.
Ukraiņu tautības māksliniece Nataliia Havryshova apmeklēja mūsu iestādi ar darbnīcām, kur piedāvāja visiem iemītniekiem un darbiniekiem aizraujošas, interesantas nodarbības. Radoši darbojās katrs, jutās kā īsts mākslinieks, jo tapa darbi plastilinogrāfijas un atspiedumu tehnikā – “Taureņu lidojums” un “Pienenes pļavā”.
Īpaša uzmanība tika pievērsta Preiļu pilsētas vēsturei, aktīvi skatījāmies video filmas par mūsu pilsētu, pētījām novada vēsturi, kopā meklējām atbildes uz organizētās viktorīnas “Preiļi, Preiļi, tu pilsēta mana!” jautājumiem. Notika sarunas par tēmu “Mēs Latvijā un Preiļu novadā”. Tiem, kas dzimuši un auguši Preiļu apkaimē, bija patīkami atcerēties par dzimtajām vietām, par dzimto māju, par cilvēkiem, kuri bija blakus, parādīt visiem fotogrāfijas, kuras saudzīgi, ar lielu sirds mīlestību katrs glabā pie sevis. 
Un noslēgumā, pēc šiem nepilnajiem 14 darbības gadiem – pilniem rūpju un arī prieka par sniegto atbalstu, tiem, kam visvairāk tas ir nepieciešams, – sociālā aprūpes centra “Preiļi” (iepriekš – pansionāts “Preiļi”, kurš uzsāka savu darbību 2010. gada 1. jūlija) iemītnieku un personīgi savā vārdā liels un sirsnīgs paldies visiem centra darbiniekiem par atbalstu un palīdzību pasākumu organizēšanā – sociālajiem darbiniekiem Janīnai, Inesei un Innai, arī ikdienas sadzīvē centra saimniecības personālam – Regīnai, Ingrīdai un Aleksandram, gādīgajām medmāsām Marijai un Annai un visām aprūpes un kopšanas personāla meitenēm, kuras ikviena ir sniegušas neaprakstāmu personīgo devumu ar gādību, sirsnību, draudzību un padomu visiem tiem, kuri nodzīvoja mūsu aprūpes centrā savu dzīves norieta periodu. Gribas novēlēt, lai arī turpmāk nekad nepietrūkst smaidu – ne tos saņemot, ne tos dāvājot citiem! 
Tāpat arī pateicamies visiem – Preiļu novada pašvaldības vadītājiem un deputātiem, kuri mūs atbalstīja un palīdzēja mums visu šo nepilnu 14 gadu garumā, mūsu Preiļu pilsētas un visa novada senioriem, kuri, jāsaka, bija visaktīvākie, možākie un atraktīvākie, priecējot un uzmundrinot centra iemītniekus. Sirsnīgs paldies arī visiem mūsu atbalstītājiem gan personīgi, gan no dažādām biedrībām, iestādēm un privātā sektora.
Gribētos novēlēt – lai stiprums un izturība, kas mūsos iemantota no vecākiem, vecvecākiem, uztur mūs visus ikdienas solī vēl ilgus dzīves gadus! Lai vecākā gājuma cilvēki, sevišķi tie, kuriem ikdienā nav blakus tuva cilvēka atbalsta un kuriem likteņa gaitās ir lemts atrasties kādā no sociālās aprūpes iestādēm, justos tiešām aprūpēti un neaizmirsti, viņiem apkārt būtu tikai darbu mīloši, viens otru cienoši un saprotoši cilvēki, kuri savā ikdienas darbā ir ļoti pacietīgi, dāsni un atsaucīgi. Lai dzīves līmeņa, veselības un sociālās aprūpes pieejamības uzlabošanās paildzinātu cilvēku mūža ilgumu, kas kopumā ļautu pilnvērtīgi nodzīvot pēc iespējas vairāk sava mūža gadus ikvienam.


Cienot un pateicoties, sociālā aprūpes centra “Preiļi” vadītāja Inga Vilcāne