“Talderu” saime ar raitu deju soli svinēja jubileju

Ja ir jubileja, tad rīkojam ballīti. Arī Preiļu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva “Talderi” saime 27. aprīlī, saaicinot draugu kolektīvus, ar krāšņu koncertu, pateicībām un balli svinēja radošos 4x10 jeb četrdesmit gadus. 
Ilze Piskunova aizkadrā izstāstīja skatītājiem (bija sanākuši “Talderu” dejotāji, kuri vairs nedejo, un esošo dejotāju ģimenes, draugi), ka deju kolektīvs “Talderi” tapa Preiļu siera rūpnīcā un visus šos četrdesmit gadus ir Silvijas Kurtiņas lolots. 
““Talderos” ir dejojuši trīs pamata sastāvi, un pirmajā dejotāji dejoja 30, otrajā – 20, bet trešajā – 10 gadus. Kolektīvs  pastāv tik ilgi tāpēc, ka “Talderos” ir labi dejotāji. Arī es mācos, pilnveidojos kopā ar viņiem, jo katru sezonu mēs  iemācāmies četras – piecas jaunas dejas. Mani dejotāji vēlas dejā piedzīvot kaut ko jaunu, vēl nekad nedejotu, un es ļauju viņiem izvēlēties sirdij tuvākās dejas. Ir arī tādas dejas, kuras viņi nepieņem. Mēs esam sakrājuši deju “zelta fondu”, tās galvenokārt ir Latgales dejas (piemēram Ilmāra Dreļa “Ābrama polka”, Aijas Daugeles “Tuoļi dzeivoj”), un mēs šo “zelta fondu” dejojam gadu gadiem, jo mums tās ir ļoti mīļas. “Talderi” ir kolektīvs, kuru vieno mīlestība uz deju un mīlestība uz dzimto novadu. Kad dejojam Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos vai kaut kur tālāk tepat Latvijā vai ārzemēs (mums ir daudz draugu, un viņi mūs aicina ciemos, teic, ka vēlas dejot tikai ar mums),  mēs ar milzīgu lepnumu nesam sava novada vārdu. Mūs iedvesmo kopā būšanas prieks koncertos, dziesmu un deju svētkos, dzimšanas dienās un vārdadienās. “Talderi” ir mana piepildītā dzīve, ar saviem dejotājiem dzīvoju kustībā, priekā, dejotāji vairo arī manu gribēšanu un varēšanu darīt. “Talderos” jūtos laimīga,” Silvija pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, paužot cerību, ka “Talderi” pastāvēs vēl ilgus gadus.  
Kāpēc dejotāji dejo kolektīvā “Talderi”? Romāns teica: “Dejoju “Talderos” no 1979. gada ar garāku pārtraukumu, jo patīk deja un patīk kolektīvs. Kad pirms uzstāšanās mēs sadodamies rokās, mēs atdodam un saņemam lielu enerģijas lādiņu. Tad arī sabučojamies ar meitenēm. “Talderi” – tā ir milzīga dejas enerģija.” Anita atzina: ““Talderos” dejoju 30 gadus, un tā vairs nav tikai deja, tas jau ir dzīvesveids. “Talderos” visi ir savējie”. ““Talderos” dejoju visus skolas gadus un arī vēlāk ar nelieliem pārtraukumiem (tie būs kādi 16 gadi). Deja rada prieku un labu noskaņojumu,” pastāstīja Inga. Astoņpadsmit gadus “Talderos” dejo arī Agrita, un viņa uzsvēra, ka “Talderi” ir draudzīgs kolektīvs, kuru vieno liels dejotprieks. 
Svētku reizē “Talderi” saime iepriecināja ar mīļām un jaunām dejām, un skatītāji tās uzņēma ar vētrainiem aplausiem, turklāt “zelta fonda” deju “Ābrama polka” “talderieši”, skatītāju saucienu “Atkārtot!” mudināti, dejoja otru reizi. Kolektīva jubilāra saimi ar jestrām dejām sveica draugi – Rožupes kultūras nama vidējās paaudzes tautas deju kolektīva “Rožupe”, Preiļu kultūras nama jauniešu deju kopas “Dancari”, Babītes pagasta vidējās paaudzes  deju kolektīva “Dārta”, Liepājas vidējās paaudzes deju kolektīva “Rucavieši”,  Galēnu pagasta vidējās paaudzes deju kolektīva “Amizieris”, Augšdaugavas novada deju kolektīva “Līksme”, Madlienas vidējās paaudzes deju kolektīva “Made” un Stabulnieku vidējās paaudzes deju kolektīva “Stabulnieki” dejotāji. Viņi atveda arī maizi, jūru pudelē, Laimes lāci un citas dāvanas. Bet ar Pateicības rakstiem Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns pateicās “Talderu” saimei un tās vadītājai Silvijai Kurtiņai, koncertmeistarei Initai Pokšānei un dejotājiem Anitai Randarei, Agritai Zīmelei, Ligitai Trubačai, Pēterim Trubačam, Ivetai Belousovai, Romānam Loginovam un Andrejam Karpušenko. Tovakar  Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes komanda vieskolektīvu vadītājiem sarūpēja  viktorīnu par “Talderu” dejotāju bērniem un mazbērniem, garāko ceļu uz mēģinājumiem, dziesmu un deju svētkiem utt. Svētku izskaņā Silvija Kurtiņa teica paldies daudziem atbalstītājiem un draugiem, un visi līksmoja ballē.

 “Talderu” saime iepriecināja ar četrdesmit gadu jubilejas koncertu

Silviju Kurtiņu (no labās) sveica arī māsa Maruta Latkovska 

Linda Gintere šobrīd ir liepājniece un vada kolektīvu “Rucavieši”, bet bērnu dienās bieži devās līdzi mammai uz kolektīva “Talderi” mēģinājumiem un koncertiem 

Mēs piederam “talderiešu” saimei, uzsvēra dejotāji, kuri vairs nedejo šajā kolektīvā

Ar Pateicības rakstiem sumināja “Talderu” dejotājus Trubaču pāri 


Egita Terēze Jonānes teksts un foto

Vairāk foto - "Vietējā Latgales Avīze"  laikrakstā un Facebook lapā