Grupa “Bez PVN” noslēdz labāko sešinieku, bet uzvarēja Dons

27. janvārī Daugavpils Olimpiskajā centrā sabrauca mūzikas fani no visiem Latvijas reģioniem, lai varētu būt klāt Latvijas Radio 2 aptaujas “Muzikālā banka 2023” divos koncertos – ģenerālmēģinājumā un tiešraidē.
Piecpadsmit dziesmu konkurencē klausītāji Latgali pārstāvošās grupas “Bez PVN” un Dionas dziesmu “Šaļti” ierindoja sestajā vietā, bet uzvarētāja laurus piešķīra Dona dziesmai “Lauzto šķēpu karaļvalsts”.
Pārējie finālisti sarindojās šādā secībā:
2. vieta – “Mēs turpināmies” – “Sudden Lights”; 3. vieta – “Dzīparos” – Antra Stafecka un Ivo Grīsniņš-Grīslis; 4. vieta – “Karalienes valsis” (DAME LA MANO) – “Prāta Vētra”; 5. vieta – “Raķešu zinātne” – Fiņķis, Patrisha; 7. vieta – “Ļauj man” – “Kautkaili”; 8. vieta – “Baļļīte” – “Citi Zēni”, pied. “Labvēlīgais Tips”; 9. vieta – “Cik tālu vēl?” – Chris Noah; 10. vieta – “Es gaidu ziemu” – “Triānas Parks”; 11. vieta – “Spēlē savā burvju flautā” – Intars Busulis; 12. vieta – “Pērkons pāries”– Aija Andrejeva; 13. vieta – “Vēlos dzīvot” – ArtifexLV, Karīna Tropa, Atis Zviedris; 14. vieta – “Ilgošanās zvani” – “Astro’n’out”; 15. vieta – “Plēsīgi”– Raum.

Grupas “Dabasu Durovys” mūziķis Arnis Slobožaņins, kurš uzstājās kopā ar Daugavpils orķestrantiem pirms finālistu priekšnesumiem, atzina “Vietējai Latgales Avīzei”: “Iekļūšana aptaujas “Muzikālā banka” finālā ir augstākais sasniegums popmūzikā. Priecājos par grupu “Bez PVN”, kura šogad ir iekļuvusi finālā. Puiši uz šo finālu ir gājusi divdesmit gadus. Apsveicu! Malači!”
Paši grupas “Bez PVN” mūziķi Kristaps Rasims, Guntis Rasims, Juris Vucāns un Valdis Vucāns pirms koncerta dzina jokus ar pasākuma režisoru Arvīdu Babri un aprunājās ar žurnālistiem. Juris Vucāns atzina, ka šoreiz svarīgi, ka Latgale ir pārstāvēta “Muzikālās bankas” finālā, tāpat Kristaps Rasims piebilda, ka šoreiz skan dziesma arī latgaliešu valodā. Bet Guntis Rasims atminējās, ka dziesmas “Šaļti” videoklips tapa Preiļos brīdī, kad bija -18 oC, un filmēšana notika visas dienas garumā. Mūziķi bija vienisprātis, ka “Muzikālajā bankā” varētu iekļaut jebkuru grupas “Bez PVN” dziesmu, tāpēc ka tās ir patiesas un radītas Latgalē. Viņi novēlēja lasītājiem darīt tās lietas, kas patīk, un tad dzīve noteikti uzlabosies.
Lielu aplausu vētru izraisīja pirms 40 gadiem dibinātās Daugavpils leģendārās grupas “Elpa” un solista Ivo Grīsniņa-Grīšļa priekšnesums, kā arī desmit gadus jaunākās grupas “Tranzīts” dziedātais hitu popūrijs.
Klausītāji laikrakstam atzina, ka balsos vismaz par divām–trim dziesmām, tomēr vairākums pauda atbalstu grupai “Bez PVN”, atzīdami, ka Latgalei jābalso par Latgali.
Aptaujas “Muzikālā banka” finālu ar saviem priekšnesumiem, arī atbalstot finālistus, kuplināja Daugavpils kolektīvi – Vienības nama jauktais koris “Daugava”, kamerorķestris “Daugavpils sinfonietta” un pūšamo instrumentu orķestra “Daugava”, diriģenti Jevgeņijs Ustinskovs un Renāts Cvečkovskis, mūziķu apvienība “Daugavpils Brass” un “Efera Dance studio” dejotāji.
Jāpiebilst, ka šoreiz organizatori un “Muzikālās banka” finālisti vienojās, ka vērtīgākā popa un roka dziesma tiks noteikta no triecienīsziņu balsojuma, jo telefonbalsojums nebija pieejams. Daugavpilieši sociālajos tīklos uzsvēra, ka Daugavpils ir “Muzikālās bankas” mājas.

Latgales grupa “Bez PVN” dziedāja dziesmu “Šaļti”

Uzvarētājs Dons


Otrās vietas laureāti – “Sudden Lights”


Trešās vietas laureāti – Antra Stafecka un Ivo Grīsniņš-Grīslis sadarbībā ar kora “Daugava” koristiem


Finālu ieskandināja Arņa Slobožaņina, Jevgeņija Ustinskova, Renāta Cvečkovska (aiz kadra), kamerorķestra “Daugavpils sinfonietta” un pūšamo instrumentu orķestra “Daugava” priekšnesumi

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto