Preiļu novada seniori iztaujāja politiķus

25. janvārī Preiļu novada pensionāru biedrības telpās bija sapulcējušies seniori gandrīz no visiem novada pagastiem un Preiļiem, lai sarunātos ar politiķiem par aktuālo. Šoreiz novadnieku jautājumus un komentārus uzklausīja Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ineta Anspoka un Preiļu pilsētas iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.
Pēc sirsnīgiem apsveikumiem tās dienas gaviļniecei, pasākuma ierosinātājai Preiļu novada Pensionāru biedrības valdes priekšsēdētājai Marijai Briškai seniori pauda neizpratni, kāpēc Preiļu novada dome atteicās no apbedīšanas pabalsta, jo šis pabalsts ir svarīgs tiem pensionāriem, kuri saņem mazas pensijas. Viņi retoriski jautāja, vai pašvaldība zina, kādas šodien ir bēru organizēšanas izmaksas. Tāpat viņus satrauc, vai ģimenes nedosies projām un vai novads nepaliks tukšāks, ja pašvaldība samazina bērna piedzimšanas pabalstu un atceļ brīvpusdienas.
Pensionāri aicināja atjaunot pabalstus personām ar I un II grupas invaliditāti un vientuļajiem pensionāriem, kā arī pabalstus 85, 90 un 95 gadu jubilejās.
Marija Volkova jautāja Inetai Anspokai: “Kad pašvaldība domās par cilvēku? Visu noņemam, atņemam, un beigu beigās, kur paliek kaut vai neliela cieņa. Esam šim novadam atdevuši savu darbu, savu mūžu, un ko mēs saņemam pretī.”
Pelēču, Aglonas, Preiļu un citu pagastu pensionāri pauda to pašu, tāpat viņi runāja par slidenajiem ceļiem pagastos un sliktu sabiedriskā transporta satiksmi, piemēram, ja ir vakara pasākumi Preiļos, tad pensionārs var atbraukt, taču pēc pasākuma nevar nokļūt mājās. Kur ir pirms pašvaldību vēlēšanām solītā pirts Preiļos; kad būs baseins Preiļos; kāpēc Preiļos vairs nav nevienas bankas; kādēļ Valsts ieņēmumu dienesta ēka Preiļos ir pilna ar cilvēkiem, taču durvis ir ciet un parasts cilvēks nevar tikt uz pieņemšanu; vai pašvaldībai nav kauns, kā izskatās autoosta – ēkai jau birst griestu apmetums, bet kasiere sēž vējjakā; kad Preiļos izveidos valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru.
Savukārt Aldis Adamovičs pastāstīja par Preiļu pilsētas konsultatīvās padomes darbu, tāpat informēja, ka vairāku šo padomju priekšsēdētāji iesniedza Preiļu novada domei prasību atcelt lēmumu par pabalstu noņemšanu un samazināšanu.
Marija Briška visus priekšlikumus un vaicājumus apkopos Preiļu novada pensionāru biedrības valdes vēstulē un nosūtīs to Preiļu novada domei.
Pensionāriem bija arī daudz vaicājumu par komunālajiem pakalpojumiem (par atkritumu izvešanu, slidenajiem pagalmiem Preiļos u.c.), un, kā teica Marija Briška, nākamajā reizē ciemos uzaicinās SIA “Preiļu saimnieks” pārstāvjus.

Marija Volkova (no labās) diskutē ar Inetu Anspoku par pabalstiem

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto