Rēzeknes novada jaunieši diskusijā “Kafija ar politiķiem”

7. decembrī Rēzeknes novada pašvaldības ēkas lielajā zālē neoficiālā gaisotnē – pie kafijas, tējas un uzkodām – notika diskusija “Kafija ar politiķiem”, kurā piedalījās Rēzeknes novada jaunieši, jaunatnes darbinieki, apvienību pārvalžu vadītāji un Rēzeknes novada domes deputāti.
Tika pārrunātas aktuālākās jauniešu problēmas Rēzeknes novadā, kā arī spriests par to, kā veicināt Rēzeknes novada jauniešu līdzdalību pašvaldības sabiedriskajos procesos. Diskusijā piedalījās jaunieši un jaunatnes darbinieki no Maltas, Kaunatas, Dricāniem, Strūžāniem, Čornajas, Gaigalavas, Mākoņkalna, Nautrēniem un Viļāniem. Rēzeknes novada domes centrālo pārvaldi un deputātus pārstāvēja: Ērika Teirumnieka, Guna Zenčenko, Rita Tērauda, Staņislavs Šķesters, Vilis Deksnis, Guntis Rasims un Daiga Miščenko. Savukārt no apvienību pārvaldēm piedalījās Līvija Plavinska un Jānis Šaudiņš. Diskusijas norisi vadīja Ieva Johannson. 
Tika izrunāti vairāki jautājumi, un jaunieši, sadarbībā ar jaunatnes darbiniekiem un novada domes deputātiem, dalījās kopīgā pieredzē, viedokļos, savos redzējumos, priekšstatos un vēlmēs, kā rezultātā radās ļoti daudz vērtīgu ideju gan jauniešiem, gan pašiem lēmumu pieņēmējiem:
•    Latgaliešu valodai būt?! (tika ierosināts pagastos/ pilsētā organizēt pasākumus un nometnes latgaliešu valodā. Popularizēt latgaliešu valodas pulciņus, izveidot tulkotāju uz un no latgaliešu valodas. Galvenā jauniešu un lēmumpieņēmēju atziņa – “Latgaliešu valodai BŪT”).
•    Rēzeknes novada kultūrmantojums (ierosināts vairāk organizēt dažādus pasākumus un aktivitātes kultūrmantojuma saglabāšanai (dejošanas, keramikas darbnīcas, sadanči, folkloras kopas). Diskusijas grupas moto – “Ja zina, ko grib, tad spēj visu, ko grib” (Rainis)).
•    Rēzeknes novada jauniešu veselīga nākotne (ierosināts sakārtot/ izveidot sporta un brīvā laika pavadīšanas infrastruktūru pagastos un Viļānu pilsētā, vairāk doties vizītēs pie uzņēmējiem, izveidot platformu, kurā jaunieši brīvi var izteikt savas domas, kā arī organizēt vairāk sportiskas aktivitātes).
•    Formālā izglītība Rēzeknes novadā (ierosināts vairāk izmantot neformālās izglītības metodes mācību procesā, organizēt vairāk sadraudzības pasākumu, vairāk rakstīt Erasmus+ projektus, uzlabot skolu materiāltehnisko bāzi, kā arī pievērst lielāku uzmanību skolēnu disciplīnai skolās).
•    Iekļaujoša vide Rēzeknes novada jauniešiem (ierosināts, lai katra pagasta un Viļānu pilsētas iedzīvotāju konsultatīvajās padomēs būtu iesaistīti vismaz divi jaunieši, organizēt vairāk līdzdalības pasākumu, vecāku dienas jauniešu centros, tematiskos pasākumus un stiprināt sadarbību starp jauniešu centriem), informēja Rēzeknes novada pašvaldības jaunatnes lietu speciālists Aivars Mežatučs.