Lūgšanu brokastis Riebiņos caurauda miers, sarunas un dziesmas

Šoreiz labdarības pasākumā saziedota nauda grūtībās vai nelaimē nonākušiem cilvēkiem

20. oktobrī Riebiņu kultūras namā notika labdarības pasākums “Lūgšanu brokastis”. 
Dažādu nozaru cilvēki, Viduslatgales pārnovadu fonda komandas un atbalstītāju sapulcināti, gan uzrunās un sarunās uzsvēra lūgšanas un miera nozīmi paša dzīvē un pasaulē, gan klausījās dzīves virsmērķi atradušo cilvēku liecības un novadnieku un ciemiņu koncertu. Tika saziedoti 4065 eiro grūtībās vai nelaimē nonākušajiem Preiļu un Līvānu novada iedzīvotājiem. 

Pasākuma vadītāji Guntars Skutels un Ilze Piskunova ievaduzrunā uzsvēra Lūgšanu brokastu moto, kas rotā 122. psalmu, “Lai valda miers tavos vaļņos, rimums tavās pilīs. Manu brāļu un draugu dēļ sacīšu: miers tev! Kunga, mūsu Dieva, nama dēļ es gādāšu par tevi!”. Tāpat viņi atgādināja, ka katram cilvēkam ir sava miera pieredze, – viens atrod mieru ticībā un lūgšanā, cits ģimenē, vēl cits, darot mīlestības darbus. 

Viņiem pievienojās katoļu priestera, Rēzeknes–Aglonas diecēzes bīskapa pārstāvis Staņislavs Prikulis ar savu stāstu par mieru, norādot uz kļavas lapā ierakstīto vēlējumu “Miers tev!” (tādas kļavlapu vēlējuma “vēstules” saņēma visi pasākuma dalībnieki). “Īstais miers sākas katra sirdī, un šo mieru mēs katrs esam aicināti saņemt no Dieva, kā Viņš to uzsver Svētajā Misē: “Savu mieru es jums dodu.” Bet mēs nedrīkstam aizmirst lūgšanā lūgt mieru, kura nav – Ukrainā, Svētajā zemē (Izraēlā). Ko mēs varam darīt, lai vairotu mieru pasaulē? Daudzi vāc līdzekļus vai sagādā nepieciešamās mantas Ukrainai. Bet ir vēl viena lieta, kura būtu jāaizsūta mums katram neatlaidīgi katru dienu – tā ir lūgšana. Mēs lūgšanā uzklausām un uzrunājam Dievu, un lūgšana maina cilvēku.” Aicinot piepildīt kādā ciemošanās reizē Tilžas luterāņu draudzes namā redzēto ar roku rakstītu aicinājumu “lūdzies un strādā”, viņš svētīja klātesošos un svētku cienastu, ko sarūpēja Preiļu restorāna komanda. Savukārt Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Rožinskis pateicās Viduslatgales pārnovadu fonda vadītājai Evijai Gurgānei un atbalstītājiem par Lūgšanu brokastu rīkošanu, pauzdams pārliecību, ka šis pasākums cilvēkus vieno un bagātina ar garīgam vērtībām. 
Pēc Viduslatgales pārnovadu fonda zelta stipendiāta, Jēkaba Graubiņa Līvānu mūzikas un mākslas skolas audzēkņa, akordeonista Aleksandra Kručinina un dziesminieka Kārļa Kazāka priekšnesumiem uz skatuves devās Eiropas gada cilvēks Latvijā, “Twiterkonvoja” veidotājs Ukrainas atbalstam Reinis Pozņaks. Viņš stāstīja, kā cilvēki ziedo automašīnas Ukrainas aizstāvjiem. “Kāpēc mēs esam nonākuši tur, kur mēs esam šobrīd? Taisnība ir tam teicienam, ka sliktas lietas notiek tāpēc, ka labi cilvēki neko nedara. Krievija acīmredzami iet uz lielu postu, jo tur visiem ir vienalga, neviens neko tur nedara, un tāpēc cieš ukraiņu tauta, kura savukārt grib nosargāt savu zemi Ukrainu, un viņa to dara. Mums pašiem pietrūkst šīs apziņas, ka mēs kā tauta ļoti daudz ko varam darīt. To es redzu katru dienu ar mūsu automašīnu konvoju uz Ukrainu – drīz būs saziedotas un aizdzītas jau 2000 mašīnas. 

Šajā pusotrā gadā, kopš ir karš Ukrainā, tik iekšēji mierīgi, kā jūtos šobrīd, neesmu juties nekad. Tāpēc, ka man šajā karā ir pilnīgi skaidrs, kas ir labais un kas ir ļaunais, un esmu darījis visu, kas manos spēkos, lai cīnītos ar ļaunumu,” uzsvēra Reinis Pozņaks. Viņš nolasīja novēlējumu no savas kļavlapas vēstules – “nepiekūstiet, labus darbus darot”. 

Jāiestarpina, ka Kārlis Kazāks pauda lepnumu par Reini Pozņaku un citiem cilvēkiem, jo viņi dara ļoti daudz, lai tas labais, kas mums ir, vairotos un pastāvētu ilgāk.  
Izskanot novadnieku Ilzes Grēveles-Skaraines un Aināra Kiserovska dziesmām koncertmeistares Agnijas Romanovskas pavadījumā, savu liecību pastāstīja izpalīdzīgs un sirsnīgs Riebiņu jaunietis, Riebiņu katoļu draudzes kalpotājs Meinards Rudzāts. Pirms pieciem gadiem, būdams 12. klases skolēns, viņš cieta autoavārijā un guva smagu galvas traumu. Kad jaunietis pēc operācijas iekrita komā, ārsti teica, ka diezin vai viņš pamodīsies no komas. Tobrīd par Meinardu lūdzās ģimenes mīļie, draugi, draudzes ticīgie, priesteri, skolas saime, un notika brīnums, – Meinards pamodās no komas. Atkal ārsti bija skeptiski – puisis nestaigās. Tomēr pateicoties līdzcilvēku atbalstam, viņu un paša lūgšanām, Meinards iesaistījās rehabilitācijā un atsāka staigāt. 

Meinards Rudzāts teica: “Tā bija mana otrā piedzimšana. Paldies apkārtējiem cilvēkiem, kuri palīdzēja man ar lūgšanu, materiāli un morāli, – padeva palīdzīgo roku! Arī es dienu un nakti lūdzu Dievu – lūdzu, palīdzi man. No bērnības staigāju uz baznīcu un lūdzu Dievu, ka man gribas mašīnu, garāžu, Dievs, dod man to, to, to. Pēc avārijas mana dzīve sagriezās par 180 grādiem. Kad es piecēlos no gultas un atsāku staigāt, un pārdomāju avāriju, sāku pateikties Dievam par to, ka varu piecelties no rīta, sasveicināties ar visiem, iziet laukā, darīt visus darbus, palīdzēt cilvēkiem. Es sāku novērtēt dzīvi, sāku palīdzēt citiem, lai Riebiņi paliek labāki, lai Latvija paliek labāka, un tad jau arī visa pasaule paliks labāka. Palīdzot viens otram, mēs visi kopā varēsim gāzt kalnus. Nesen pie Riebiņu katoļu baznīcas notika talka, bija sanācis daudz cilvēku, un mēs izdarījām vairāk nekā vajadzēja. Bērniem vajadzētu skolās mācīt ticības mācību, iemācīt pašu vienkāršāko – pārmest krusta zīmi un lūgšanu “Tēvs mūsu”, un mums vairs nevajadzēs karot.”

Koncerta cēlienu kuplināja arī Guntars Račs ar savu dzeju, kā arī kopā ar jauno mūziķi Edvardu Strazdiņu izpildot dziesmas.
Lūgšanu brokastis noslēdza Evijas Gurgānes un viņas kolēģu pateicība šī pasākuma dalībniekiem, kopīgi dziedāta latviešu tautasdziesma “Pie Dieviņa gari galdi” katoļu un vecticībnieku garīdznieku ar krusta zīmi sniegtā Dieva svētība klātesošajiem. 

Lūgšanu brokastu orgkomitejas komandā darbojās katoļu priesteris Guntars Skutels, Viduslatgales pārnovadu fonda vadītāja Evija Gurgāne, šī fonda dibinātāja Valija Vaivode un šī fonda speciāliste Irēna Suhodoļska, laikraksta “Vietējā Latgales Avīze” galvenā redaktore Viktorija Nečajeva, kā arī Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietnieki Pēteris Rožinskis un Ineta Anspoka un Preiļu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Piskunova. Pasākums notika ar Sabiedrības integrācijas fonda, Borisa un Ināras Teterevu fonda un Preiļu novada domes atbalstu. 

Meinards Rudzāts pateicās līdzcilvēkiem un Dievam par otro piedzimšanu

Reinis Pozņaks aicināja nebūt vienaldzīgiem

Muzicēja Aleksandrs Kručinins

Priecēja duets Ilze Grēvele-Skaraine un Ainārs Kiserovskis

Dziesminieks Kārlis Kazāks dziedāja arī latgaliski

Ilze Piskunova un Guntars Skutels bieži uzsvēra labās sirds un labo darbu pienesumu paša un līdzcilvēku dzīvē

Guntara Rača un Edvarda Strazdiņa dzejiski muzikālais priekšnesums

Pēteris Rožinskis pateicās Lūgšanu brokastu ziedotājiem

Pasākumu noslēdza garīdznieku Dieva svētības lūgšana klātesošajiem

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto