“Īstās latvju saimnieces” jaunajā sezonā – divas pārstāves no Latgales

Latvijas Televīzijā (LTV) no 12. oktobra (ceturtdienu vakaros) būs skatāma raidījuma “Īstās latvju saimnieces” jaunā sezona. Šogad tajā piedalīsies septiņas saimnieces, pārstāvot Vidzemi, Kurzemi, Latgali un Zemgali.
Šīs sezonas dalībnieču vidū būs pa vienai saimniecei no katras iepriekšējās sezonas. Saimnieces, kā ierasts, pārējās cienās ar trim ēdieniem un izklaidēs ar dejām, dziesmām, ekskursijām, galda spēlēm un viktorīnām. 
Septiņas uzņēmīgās saimnieces arī šajā sezonā sacentīsies par pārējo atzinību, jo, kā ierasts, pēc viesībām viešņām būs jāvērtē namamātes spēja pārsteigt gan ar izklaidi, gan ēdienu. Saimniece, kura būs guvusi vislielāko atbalstu no pārējām, raidījuma sezonas noslēgumā saņems balvu – 1000 eiro. 
Pirmais raidījums būs 12. oktobrī, kur skatītāji varēs ieskatīties arhīva kadros un atsaukt atmiņā katras saimnieces iepriekšējo dalību raidījumā, pašas saimnieces atklās skatītājiem, kādas atsauksmes un kritiku nācās uzklausīt pēc piedalīšanās raidījumā “Īstās latvju saimnieces”, kādi kuriozi piedzīvoti atpazīstamības dēļ un kā pēc dalības raidījumā ir mainījusies viņu dzīve. Savukārt katrs nākamais raidījums būs veltīts vienai saimniecei un viņas rīkotajām viesībām.
Raidījumus par Latgales pārstāvēm Faimju Turlaju un Viju Kudiņu skatītāji redzēs 9. un 16. novembrī. 
9. novembrī tatāriete Faimja Turlaja, kas ir Arendoles muižas (Preiļu novada Rožkalnu pagasts) saimniece, pārstāv ceturto sezonu, kad raidījumā “Īstās Latvijas saimnieces” piedalījās septiņas cittautietes. Faimja kopā ar vīru Arvīdu, īstenu latgalieti, jau vairāk nekā 20 gadus saimnieko Arendoles muižā. Kamēr Arvīds paša spēkiem pamazām atjauno muižas ēku, Faimja gādā par to, lai viesi ar pilnu krūti varētu izbaudīt vēsturisko vidi un lauku gaisotni un lai ikviens ciemiņš te justos aprūpēts, paēdis un atpūties. 
Savukārt, 16. novembrī – Vija Kudiņa, Maizes muzeja saimniece (Preiļu novada Aglonas pagasts) ir Latvijā labi zināma maizes cepēja, kuru raidījuma “Īstās latvju saimnieces” skatītāji iepazina otrajā sezonā. Vija ir kompānijas dvēsele, kurai pēc trāpīga vārda kabatā nav jāmeklē. Kaut arī ikdiena lielākoties paiet maizes ceptuvē vai sarunās ar Maizes muzeja apmeklētājiem, Vija gatavo arī senos latgaļu ēdienus, klāj godu galdus un cienā viesus ar īstiem latgaļu kulinārā mantojuma gardumiem.
19. oktobrī būs raidījums par brīvdienu mājas “Lielie Kupri” saimnieci Silviju Čurksti (Madonas novada Aronas pagasts), 26. oktobrī – zvejnieku sētas “Dieniņas” saimnieci Ivetu Celkarti (Tukuma novada Engures pagasts), 2. novembrī – “Rūju” saimnieci Brigitu Puriņu (Cēsu novada Straupes pagasts), 30. novembrī – saimniecības “Padegas” saimnieci Sandru Icaku (Bauskas novada Viesturu pagasts), bet 7. decembrī – Brantu muižas saimnieci Ilzi Briedi (Smiltenes novada Brantu pagasts).

 

Faimja Turlaja                                                                                                          Vija Kudiņa

 

Foto: LTV/Aksels Roberts Zirnis