Igoram Pličam – balva par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2022" pasniegšanas ceremonijā, kas norisināsies 4. martā Latgales vēstniecībā "Gors", par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts fotomākslinieks, fotovēsturnieks, Latgales fotogrāfu biedrības dibināšanas iniciators un priekšsēdētājs Igors Pličs.

Pličs gan fotografē, gan ir nodibinājis Latgales fotogrāfu biedrību, gan vāc, pēta, stāsta un ceļ gaismā šī novada foto vēsturi. Viņš ir fundamentālās grāmatas "Latgales fotogrāfi laika ritumā XIX–XXI gadsimtā" (2021) idejas un koncepta autors. Grāmatā ir apkopota informācija par vairāk nekā 344 Latgalē strādājošiem fotogrāfiem, vairāk nekā 2000 fotogrāfijas no 1858. gada līdz pat mūsdienām. Latgale ir vienīgais Latvijas novads, par kuru iznācis šāds enciklopēdisks vākums. Par šo veikumu Pličs un viņa skolotājs, fotovēsturnieks Pēteris Korsaks saņēma latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2021" balvas nomināciju.

Pliča darbi pazīstami visā Latvijā un pāri tās robežām gan no izstādēm, gan no Latgales kultūras vēsturei nozīmīgām kultūrvēsturiskajām monogrāfijām: "Latgales rakstu gaismā", "Ai, māte Latgale", "Latgales kultūras vēsture", "Latvijas Luterāņu dievnamu šodiena", "Es dziedāšu par tevi", "Latgale un tās ļaudis". Viņš ir līdzdarbojies, izdevis vai ilustrējis 25 grāmatas, nozīmīgākās no tām – "Latgale fotogrāfijās" (2013), "Latgalietis XXI gadsimtā" (2017).

Dzimis 1954. gadā Rīgā, bērnības gadus pavadījis Balvu novada Tilžā, bet lielāko mūža daļu nodzīvojis Preiļos. Fotogrāfa izglītību apguvis Rīgas 34. arodskolā, pēc tam strādājis Ludzas, Rēzeknes un Preiļu fotoateljē, kur veidojis bildes gan kāzām, gan kolhoza pirmrindnieku goda dēļiem, gan partijas biedru kartēm un citas.

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" pirmo reizi tika pasniegta 2009. gadā, bet kopš 2013. gada balvu rīko Latgales vēstniecības "Gors" komanda, sadarbojoties ar biedrību "Partitūra".