Projekts: Katrs līdzcilvēku labais darbs palīdz Ukrainas tautai būt stiprākai

Katrs līdzcilvēku labais darbs palīdz Ukrainas tautai būt stiprākai
Ir atnācis Jaunais gads – ar jauniem sapņiem un iecerēm. Visu slikto gribas atstāt vecajā gadā, lai jauno gadu varētu iesākt labāk. Bet tikmēr Ukrainā joprojām turpinās karš, un rit jau 317. kara diena. Arī mēs – latvieši – turpinām atbalstīt ukraiņu tautu – gan tos, kas palikuši kara skartajā valstī, gan tos, kas par savu drošības saliņu izvēlējušies Latviju. Šajā lappusē aicinu ielūkoties mūsu līdzcilvēku labajos darbos – gan mazākos, gan lielākos –, kas veikti pagājušā gada decembrī, lai ukraiņu tautai palīdzētu gan viņu dzimtenē, gan sniegtu atbalstu Latvijā. 

Balvos labdarības akcijā “Dzirksteli Ukrainai!” saziedoja vairāk nekā 2500 eiro
22. decembrī Balvos notika Kubulu uzņēmuma “Škladi” komandas un “Ziedot.lv” rīkotā labdarības akcija “Dzirksteli Ukrainai!”, kas bija veltīta Ukrainai un tās iedzīvotājiem. Akcijas laikā saziedotie vairāk nekā 2500 eiro tika novirzīti ģeneratoru iegādei Bahmuta kara lauka hospitālim.
“22. decembrī Balvu Kultūras un atpūtas centra Balvu pašvaldības pārvalde organizēja āra pasākumu Ziemassvētku noskaņās. Vēlējāmies piedalīties šajā pasākumā, uztaisot labdarības telti. Pasākuma apmeklētāji apmaiņā pret ziedojumu varēja nobaudīt ukraiņu sieviešu pagatavoto Ukrainas nacionālo ēdienu boršču un pašcepto mājas maizi – pompuškas. Uzrunājām četras ukraiņu bēgļu ģimenes, kas mitinās Balvos, iesaistīties šīs labdarības idejas īstenošanā. Borščs, ja nemaldos, bija pagatavots ap 70 litriem. Sākumā raizējos, vai zupa tiks apēsta, bet visas porcijas, apmēram 250 porcijas, tika izdalītas un pārdotas par ziedojumiem. Iedzīvotāju atsaucība bija ļoti liela. Mūsu teltī visu laiku bija rindas, katrs, kas nāca, gribēja aprunāties ar ukraiņu sievietēm, izteikt laba vēlējumus. Cilvēki bija ļoti atsaucīgi,” stāsta uzņēmuma “Škladi” valdes locekle Inta Rozīte.
“Uzrunājām arī vietējos uzņēmējus, aicinot viņus saziedot preces, lai tie ziedotāji, kas nāk pie mums, noziedojot naudu, pretī saņem arī kādu taustāmu labumu, kas noderētu kā dāvana vai būtu liekama svētku galdā. Uzņēmēju atsaucība bija ļoti liela,” par labdarības akcijas norisi stāsta I. Rozīte.
Pagājušā gada decembrī, solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas sāktā kara dēļ spiesta doties bēgļu gaitās, Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un ziņu portālu LSM.lv rīkotais labdarības maratons “Dod pieci!” aicināja sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus, ziedojot viņu pamatvajadzību nodrošināšanai. Savukārt labdarības akcijas “Dzirksteli Ukrainai!”  laikā saziedotā nauda tika novirzīta citam mērķim. “Dažādas labdarības akcijas tiek rīkotas, lai ukraiņiem sagādātu pirmās nepieciešamības lietas. Kad uzzinājām, ka Ukrainā tiek bombordēta energosistēma, sapratu, ka saziedotā nauda ir vajadzīga tieši šim mērķim. Lietas saziedos, bet ģeneratora iegāde ir lielāks pirkums, ir jāpieliek lielas pūles, lai saziedotu naudu kaut vai vienam ģeneratoram, kas daudz maksā. Šis ģenerators, kas aizceļos uz Bahmutu, maksā 7500 eiro,” stāsta I. Rozīte, atklājot, ka saziedotā nauda sadarbībā ar “Ziedot.lv” ir novirzīta ģeneratora iegādei. 
Jāuzsver, ka Balvu novada Kubulu pagasta atpūtas un izklaides parks “Škladi” pagājušā gada decembrī pasākumā “Tūrisma gada balva 2022” uzvarēja nominācijā “Labākais jaunais tūrisma objekts”. “Škladi” piedāvā lāzertaga spēli, velo nomu, darbojas ēdināšanas pakalpojumi – burgernīca jeb burgerbusiņš – gan Kubulos, gan Balvos un arī izbraukumos. Ir daudz paveikts, un daudz jaunu plānu, ko īstenot, lai labiekārtotu “Škladu” teritoriju.
Šajā sarežģītajā laikā uzņēmuma “Škladi” valdes locekle Inta Rozīte aicina neaizmirst katram par savu veselību – gan fizisko, gan mentālo – un būt kopā ar līdzcilvēkiem: “Jaunajā gadā novēlu visiem izturību. Esmu pārliecināta, ka mīlestība, cieņa un iecietība, ko ikdienā izrādām viens pret otru, ir stiprinošs spēks, kas palīdzēs pārvarēt grūtības. Ir jāiztur šī ziema, kas daudziem ir slogs lielo komunālo rēķinu dēļ. Jādomā labas domas, jo viss kaut kad beigsies. Nedrīkst padoties, ir jāatrod mērķis, kas dod mums spēkus cīnīties un iet tālāk.” 

Uzņēmuma “Škladi” valdes locekle Inta Rozīte (attēlā) ir pateicīga par lielo iedzīvotāju atsaucību, piedaloties labdarības akcijā  

 

Labdarības teltī visu laiku bija rindas, ziedotāji arī gribēja aprunāties ar ukraiņu sievietēm, kuras strādāja teltī, izteikt viņām laba vēlējumus vai piedāvāt savu palīdzību 

Publicitātes foto

 

Ukraiņu valodā izdod žurnāla “Baltais Valis” speciālizlaidumu par Latviju 


Izdevniecība “Baltais valis” 2022. gada izskaņā klajā laida žurnāla “Baltais Valis” bezmaksas speciālizlaidumu “Latvija” (“Латвія”) ukraiņu valodā. Šo izdevniecības sagādāto izdevumu bez maksas saņēma Ukrainas bēgļu bērni, kas šobrīd dzīvo Latvijā. Vairāk par šo iniciatīvu aicināju pastāstīt žurnālisti, grāmatu redaktori un izdevniecības “Baltais valis” vadītāju GUNTU APSI. 
Žurnāla “Baltais Valis”, kas šogad iznāk jau trešo gadu, un arī izdevniecības simbols ir mazs, smaidīgs un ziņkārīgs valītis – viens no retajiem šādiem vaļiem, kas ir iepeldējis/ redzēts Baltijas jūrā. Tas simbolizē zinātkāri, arī to, ka izdevuma saturs ir nedaudz ar zinātnisku ievirzi, jo “Baltais Valis” rosina mazos lasītājus pētīt un atklāt, uzdot jautājumus un rast uz tiem atbildes, kā arī pašiem radoši darboties. Tāpat jāuzsver arī tas, ka žurnāls ne tikai izglīto bērnus (raksti sagatavoti sadarbībā ar dažādu jomu speciālistiem), bet arī rosina iepazīt latviešu autoru jaunākos literāros darbus. Laikā, kad bērni tik daudz satura patērē viedierīcēs, ir svarīgi viņiem palīdzēt atklāt aizraujošo grāmatu pasauli, kas paplašina gan viņu redzesloku, gan vārdu krājumu.
Decembrī izdevniecība “Baltais valis” izdeva žurnāla “Baltais Valis” bezmaksas speciālizlaidumu “Latvija” (“Латвія”) ukraiņu valodā, kas bija izdevniecības komandas dāvana ukraiņu bēgļu bērniem, kas šobrīd dzīvo Latvijā. Speciālizlaiduma autore ir žurnāla “Baltais Valis” redaktore Gunta Apse, ukraiņu valodā izdevumu tulkojis Volodimirs Ivanickis, bet literārā redaktore ir tulkotāja un žurnāliste no Ukrainas Līna Meļņika.
Jaunais izdevums ir īss un koncentrēts ilustrēts stāsts par Latviju, kas tapis, lai ukraiņu bērnus, kas kara laikā patvērumu raduši Latvijā, iepazīstinātu ar šo valsti, izstāstot par Latvijas simboliem,  latviešu tautas vērtībām un daudzveidīgo dabas pasauli (kāds ir Latvijas karogs, kā radās himna, kādas ir pilsētas, upes, ezeri, dzīvnieki, kas te dzīvo, kas attēlots Brīvības piemineklī, kāpēc notiek dziesmusvētki, kas ir dainas u.c.). 
“Izdevums ir labdarības projekts, kas izdots ar AS “Latvijas Finieris”, AS “Latvijas valsts meži”, AS “Eko Baltija” finansiālu atbalstu. 1000 žurnāla eksemplāri, kas tika nodrukāti, jau ir izdalīti. Žurnālus kā Ziemassvētku dāvanu uzdāvinājām Rīgas Ukraiņu vidusskolai, kurā mācās ļoti daudz bēgļu bērnu. Izdevumus esam izdalījuši arī bibliotēkām, labdarības organizācijām, bēgļu centram Rīgā. Mūsu uzņēmums ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Radošo industriju inkubatora dalībnieks, un decembrī tirdzniecības centrā “Spice” piedalījāmies jauno uzņēmēju pop-up dāvanu paviljonā, kurā bēgļu ģimenes par brīvu varēja saņemt mūsu žurnālu. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centram iedevām paciņu ar žurnāliem, kas aizceļoja uz reģioniem, tai skaitā arī uz Rēzeknes bibliotēku. Protams, 1000 eksemplāri ir par maz, jo ukraiņu bērnu Latvijā ir apmēram 10 000, tādēļ mēs mēģināsim šim žurnālam noorganizēt vēl papildu tirāžu,” stāsta G. Apse. Viņa arī atklāj, ka žurnāls varētu pārtapt PDF formātā, lai izdevniecības mājaslapā www.baltaisvalis.lv elektroniski būtu izlasāms ikvienam interesentam, savukārt žurnāla saturu, kas par Latviju tapis ukraiņu valodā, papildinot un piedāvājot lasītājiem jau latviešu valodā, varētu izdot jaunu grāmatu.  
Izdevniecības “Baltais valis” vadītāja Gunta Apse Jaunajā gadā novēl to, pēc kā visi tik ļoti ilgojamies, – lai karš beidzas. Savukārt ģimenēm ar bērniem Gunta novēl daudz jaunu grāmatu, ko lasīt gan bērniem atsevišķi, gan kopā ar vecākiem: “Lai daudzām jaunām grāmatām bagāts gads, un lasiet arī žurnālu “Baltais Valis” un mūsu izdevniecības izdotās grāmatas! Mēs rūpēsimies par to, lai jūsu bērniem būtu interesanta lasāmviela un viņi uzzinātu daudz ko jaunu!”

Izdevniecības “Baltais valis” vadītāja Gunta Apse, izdodot žurnāla “Baltais Valis” bezmaksas speciālizlaidumu “Latvija” (“Латвія”) ukraiņu valodā, vēlējās iepazīstināt ukraiņu bērnus ar Latviju, kurā viņi šobrīd raduši patvērumu / Markovska foto

Izdevums ir labdarības projekts, un 1000 žurnāla eksemplāri bez maksas jau ir izdalīti Latvijā dzīvojošajiem ukraiņu bērniem  / Publicitātes foto

 

Ingas Kaļvas-Miņinas teksts