Ieskandinās Pieniņos būvētas digitālās ērģeles

Daugavpils Dieva Žēlsirdības katoļu draudzes baznīca ieguvusi skanīgu instrumentu
8. janvārī Daugavpils Dieva Žēlsirdības katoļu draudzes baznīcā pēc Svētās Mises, kas sāksies plkst. 10.30, notiks jaunu digitālu ērģeļu ieskandināšanas koncerts.
Digitālās ērģeles ir unikālas, jo tās tapa Pieniņu Svētās Jēzus Sirds katoļu draudzes plebānijā, “Vietējai Latgales Avīzei” pastāstīja Daugavpils Dieva Žēlsirdības un Pieniņu katoļu draudžu prāvests Aigars Bernāns. Tā kā Daugavpils Dieva Žēlsirdības katoļu baznīca un draudze ir jauna (dibināta tikai pirms trim gadiem), tad dievnamam nebija savu ērģeļu, bet, lai uzbūvētu klasiskās ērģeles ar stabulēm tepat Latvijā vai ārzemēs, ir vajadzīga liela nauda, zinoši meistari, turklāt tas ir laikietilpīgi. Tāpat arī šādu ērģeļu uzturēšana, apkope un skaņošana regulāri prasa lielus finansiālos līdzekļus, kurus pašreiz draudze atļauties nevar. 
“Pieniņu Svētās Jēzus Sirds draudzē aktīvi kalpo Andris Gribuška, kurš savai pašizaugsmei pēdējos gados pašmācības ceļā (arī privāti izejot apmācības pie Latgales ērģelniekiem) ir aizrāvies ar ērģeļmūziku. Turklāt, lai varētu muzicēt mājās, viņš pats savām rokām uzbūvējis sev digitālās ērģeles. Manuprāt, tas ir vienīgais šāds zināmais gadījums, kad digitālās ērģeles tiek radītas tepat uz vietas!” teic priesteris Aigars Bernāns. “Tāpēc arī ir pašsaprotami, ka es ierosināju Andrim vēlreiz ķerties klāt pie tādu pašu ērģeļu izbūves Daugavpils Dieva Žēlsirdības draudzes baznīcai, un viņš piekrita." 
Jauno digitālo ērģeļu ieskandināšanas koncertā piedalīsies arī instrumenta meistars Andris Gribuška. Viņš telefonsarunā pastāstīja, ka viņam ir vairākas aizraušanās – elektronika, rakstīšana un mūzika, un viņam vienmēr ir bijusi vēlme spēlēt uz sava instrumenta. Tāpēc Andris jau studiju gados mēģināja uzkonstruēt sintezatoru. Vēlāk, kalpojot Pieniņu Svētās Jēzus sirds draudzes baznīcā, viņam dzima doma par digitālām ērģelēm. Andris izpētīja visus pieejamos materiālus internetā, sameklēja ražotājus, kuri piegādā nepieciešamās detaļas, un uzbūvēja savas pirmās digitālās ērģeles. Kad prāvests Aigars Bernāns piedāvāja uzkonstruēt tādas pašas ērģeles Daugavpils Dieva Žēlsirdības draudzei, viņš bija priecīgs par šādu piedāvājumu, jo viņam patīk darīt darbus Dieva godam. 
Andris pastāstīja: “Apņēmos veikt šo projektu ar vēlmi radīt daudz nopietnāku, daudz kvalitatīvāku instrumentu, kas kalpotu ilgus gadus (manas ērģeles ir pavisam vienkāršas). Ķēros pie darba pagājušā gada februārī, pandēmijas dēļ detaļu piegāde gan ieilga, tāpēc mazliet satraucos. Kad viss bija sagādāts, atradu arī labus galdniekus no Preiļu SIA “Galsa”, kuri pēc manas skices–projekta radīja instrumentam labu, kvalitatīvu koka ietērpu. Arī viņiem tas bija jauns izaicinājums! Kad viss bija gatavs, pa vakariem pēc darba varēja sākt salikt visas vajadzīgās detaļas kopā. Mājās bija par šauru, tāpēc to darīju Pieniņu draudzes plebānijā. Kad instruments bija gatavs, apsēdos un izmēģināju, kā ērģeles skan. Man patīk to skaņa. Tagad arī labprāt piekritu muzicēt paša būvēto digitālo ērģeļu ieskandināšanas koncertā.” 
Šajā koncertā, kas notiks 8. janvārī pēc Svētās Mises (ap plkst. 11.30), piedalīsies arī Daugavpils Dieva Žēlsirdības katoļu draudzes ērģelniece Ņina Šukste, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas audzēkne Zane Ozoliņa, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Evelīna Ašķeļaņeca, Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skolas audzēkne Elīna Beļinska, ērģelniece un ērgeļspēles pedagoģe Baiba Betlere. Koncerta apmeklētāji dzirdēs baroka (J. S. Baha, D. Bustehēdes), romantisma (F. Lista, F. Bevalda, T. Dibuā) un laikmetīgos (R. Dubras, D. Germana) skaņdarbus.

Draudzes ērģelniece Ņina Šukste atzīst, ka digitālajam instrumentam ir tāds pats skanējums kā klasiskajām ērģelēm, turklāt, pateicoties modernajām tehnoloģijām, šim instrumentam ir virkne priekšrocību un daudz vairāk variēšanas iespēju, kuras pamazām tiek jaunatklātas un apgūtas 


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto