Preiļu novada seniori satikās pirmajā forumā

Pensionāri rosināja pašvaldību turpināt viņus atbalstīt

29. decembrī Rožkalnu kultūras namā notika pirmais Preiļu novada senioru forums. To rīkoja biedrība “Vārkavas novada pensionāri” Dienvidlatgales Nevalstisko organizāciju resursu centra un Kultūras ministrijas pilsoniskās sabiedrības un starpkultūru sadarbības attīstības un mazākumtautību nevalstisko organizāciju līdzdalības veicināšanas Latgalē projektā.
Seniori no bijušo Vārkavas un Riebiņu novadu pagastiem, Aglonas un Preiļiem (kopā 77 cilvēki, moderatores Ingas Krekeles mudināti, pieņēma Preiļu novada senioru rezolūciju ar aicinājumu Preiļu novada pašvaldībai atbalstīt senioru priekšlikumus sociālajā, veselības aprūpes un kultūras un brīvā laika jomās. Proti, viņi aicina izveidot sabiedrisko pirti Preiļos, piešķirt atlaides sabiedriskajā transportā, reizi gadā izsniegt higiēnas preču komplektu, atbalstīt divas ekskursijas gadā, atbalstīt lekcijas, kursus, seminārus par veselīgu uzturu, datorprasmēm utt., atjaunot Galēnu pagasta sociālo māju “Rudenāji”, sakārtot bērnu laukumus, finansēt senioru radošos kolektīvus un viņu koncertus Latgalē un citos novados, līdzfinansēt senioru biedrību projektus, organizēt bezmaksas transportu un bezmaksas pasākumus Preiļu novadā, apmaksāt transportu uz Krāslavas baseinu. Tāpat seniori mudina veicināt aptieku pieejamību pagastos un zobārstniecības pakalpojumu pieejamību Preiļu novadā, izveidot baseinu Preiļos, atrast kultūras darba organizatoru bijušajā Vārkavas novadā, organizēt senioru sporta svētkus.
Rožkalnu pagasta seniores Valentīna (85 gadi) un Janīna (93 gadi) aktīvi apmeklē visus pagasta senioru pasākumus. Viņas priecīgi pauda “Vietējai Latgales Avīzei”, ka pagājušais gads ir bijis labs, un, ja Dievs dos veselību un spēku, abas centīsies būt klāt visās norisēs arī šogad. Sirmmāmiņas novēlēja priecāties par cilvēkiem un dzīvi. 
Tāpat pensionāru biedrību pārstāvji stāstīja par savu darbību, labdarību, projektiem, radošajiem kolektīviem, uzsverot, ka ir laba sadarbība ar citām biedrībām, vietējām pagastu pārvaldēm, kultūras namiem un bibliotēkām.
Todien senioriem par aktīvu līdzdalību sava pagasta, pilsētas un novada dzīvē pateicās un aicināja būt tikpat aktīviem arī turpmāk biedrības “Vārkavas novada pensionāri” vadītāja Elga Upeniece, šī foruma idejas autors biedrības “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” vadītājs un konkursa – iedzīvotāju balsojuma “Gada Eiropas cilvēks Latvijā” finālists Oskars Zuģickis, kā arī 14. Saeimas deputāte Anita Brakovska, Upmalas pagasta pārvaldes vadītāja Inta Kivleniece, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Rožinskis, Labklājības pārvaldes vadītāja Sandra Sprindža un biedrības “Preiļu NVO centrs” direktore Ineta Liepniece. 
Ar dziesmu un deju klātesošos priecēja Preiļu biedrības “Mūsmājas” senioru deju kolektīvs “Brūklenājs”, Preiļu novada pensionāru biedrības vokālais ansamblis “Virši”, Rožkalnu kultūras nama senioru deju kopa “Dzīves virpulī”, kā arī vokāli instrumentālais ansamblis, kas apvieno Ilzi, Valdi un Jāni. 
Preiļu novada senioru forums notiks arī nākamgad, solīja šī pasākuma organizatori. 

Dejo Rožkalnu kultūras nama senioru deju kopa “Dzīves virpulī”

Valentīna (85 gadi, no kreisās) un Janīna (93 gadi) no Rožkalniem aicina priecāties par cilvēkiem un dzīvi

Forumā piedalījās arī Ineta Liepniece un Oskars Zuģickis 

Forumu kuplināja arī Preiļu novada pensionāru biedrības dalībnieki

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto