Ludzas Mūzikas pamatskola vērtē pirmajā pusgadā sasniegto

Sapņi, ambīcijas un cītīgs darbs noved pie nospraustā mērķa, uzskata Ludzas Mūzikas pamatskolas skolotāji, cenšoties šo apziņu vai dzīves pozīciju nostiprināt arī savos audzēkņos. Gadu mijā ir neliels brīdis atelpai, lai atskatītos un novērtētu pirmajā pusgadā paveikto.

Pirmajā mācību pusgadā vairāk iespēju sevi pierādīt bija pianistiem. Pedagoģe Marina Marčenoka var pamatoti lepoties ar savas audzēknes Adelinas Zelčas uzvarām. Adelinai decembrī palika tikai septiņi gadi, bet meitene jau otro gadu apgūst klavierspēli, dara to ar prieku un aizrautību, turklāt daudz vingrinās, tāpēc panākumi neliek sevi gaidīt. Tā oktobrī 11. Rīgas Starptautiskajā jauno pianistu konkursā, kas notika gan klātienē, gan videoformātā un kurā piedalījās pianisti no Latvijas, Vācijas, Čehijas, Šveices, Igaunijas, Somijas, Adelina Zelča ieguva 1.vietu Debitantu grupā, bet skola saņēma organizatoru pateicības vēstuli par “skaisto brīnumu”, ko sarūpēja šim konkursam.

Savukārt 1. decembrī Alikantē (Spānija) rīkotajā konkursā–festivālā “Musicalado Piano Fest”, kas ir mūsdienu līderis konkursu, festivālu, meistarklašu un koncertu organizēšanā solo izpildītājiem starptautiskā līmenī, Adelinai ir brīnišķīgs sasniegums “A” grupā (4–6 gadi) – 1. Prize Diploms.

Arī pedagoģes Ingas Afanasjevas un viņas audzēknes Karinas Višņakovas (6. klase) panākumi apliecina, ka mērķtiecība un cītīgs darbs tiek dāsni apbalvots. 25. novembrī Rēzeknes Mūzikas vidusskolā V Jāņa Ivanova Jauno pianistu konkursā “Latgales skicējums” meitene ieguva 1. vietu savā vecuma grupā un galveno J. Ivanova balvu.

Decembra sākumā attālināti notika Kokneses Mūzikas skolas organizētais XVII Starptautiskais klaviermūzikas izpildītāju solistu un klavierduetu konkurss “Koknese 2022”, kurā piedalījās rekordliels jauno pianistu skaits – 80 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Anglijas un Vācijas. Patīkami pārsteidza konkursantu teicamais sniegums un repertuāra izvēle. Karinai Višņakovai savā vecuma grupā piešķirta 2. vieta. LMP šajā konkursā pārstāvēja arī 3. klases pianiste Milana Baranova (pedagogs Marina Marčenoka). Arī viņai – 2. vieta.

Savu meistarību slīpē arī vokālisti. 13. oktobrī Ilūkstē notika VI Latgales un Sēlijas novadu mazpilsētu un lauku mūzikas un mākslas skolu vokālās un vizuālās mākslas konkurss “Skani, Tēvu Zeme!”. Konkurss notika klātienē trīs vecuma grupās. Audzēkņiem bija jānodzied divas dziesmas, no kurām viena bija a cappella. Ludzas mūzikas skolas audzēknes savstarpēji sastādīja konkurenci, jo visas trīs piedalījās jaunākajā “A” grupā. Meitenes godam pārstāvēja savu skolu: Paula Blusanoviča (ped. Evita Podoļeca) ieguva godpilno 1. vietu. Tālāk 2. vietā ierindojās Karolīna Teilāne (ped. Aija Razumovska) un 3. vietā sekoja Ramona Priskurela (ped. A. Razumovska). Ludzas Mūzikas pamatskolā ir apgūstama deju programma “Deja–dejas pamati” pedagoģes Oksanas Štrauhas vadībā. 5. novembrī Kandavas kultūras namā notika Latvijas Mūsdienu radošais deju grupu konkurss “Kandavas deju festivāls – 2022”. Konkursā piedalījās 170 dalībnieki. Patiess prieks un lepnums par Ludzas Mūzikas pamatskolas deju programmas “Deja–dejas pamati” dejotājām, kur 4. klases audzēknes ar O. Štrauhas veidoto dejas horeogrāfiju “Elfu balle” ieguva 1. vietu un 5.–6. klases audzēknes ar O. Štrauhas horeogrāfiju “Meitenes” ieguva 2. vietu.

Nav jau tā, ka audzēkņi savus talantus liek lietā tikai uzvaru gūšanai. Tikpat vērtīgi ir koncerti, ko skolas kolektīvs sniedz pilsētas iedzīvotājiem dažādos svētkos, piemēram, LR proklamēšanas gadadienā vai tradicionālajā Ziemassvētku koncertā Ludzas novada baznīcās.

LMP audzēkņi un pedagogi 3. Adentes koncertā Ludzas Romas katoļu baznīcā

Ilgas Greivules foto