Valdības deklarācijas vērtējums no vides un dabas aizsardzības skatpunkta

Beidzot apstiprināta jaunā valdība un tās sagatavotā deklarācija, kas ietekmēs arī dabas un vides nozari. Latvijas vides organizāciju iniciatīvas “Zaļais barometrs” eksperti izvērtēja jaunās valdības deklarāciju klimata, vides un dabas aizsardzības kontekstā un akcentēja trīs galvenos secinājumus.

Pirmkārt, deklarācijā parādās daudzi pozitīvi uzstādījumi klimata, vides un dabas aizsardzības jomā, bet ir viens fundamentāls trūkums. Valdības deklarācija dod daudzkārtējus mājienus, ka klimata, vides un, jo īpaši, dabas aizsardzības mērķu sasniegšana nedrīkst traucēt tautsaimniecības attīstībai un Latvijas konkurētspējai. Šāds apraksts vēlreiz apliecina vides organizāciju daudzkārt uzsvērto un novēroto, ka politiķiem trūkst vēlmes un/ vai izpratnes par to, ka tautsaimniecību ir iespējams virzīt ilgtspējīgi un ka visas sabiedrības interesēs ir šādu tautsaimniecību atbalstīt un attīstīt. Tiek pārspīlēti un nepamatoti pretstatītas ekonomiskās intereses un Zaļā kursa mērķi.

Otrkārt, deklarācija ir ļoti pretrunīga un, šķiet, atspoguļo vēlmi ietvert gan vides organizāciju izvirzītos mērķus, gan industriju lobiju stingros uzstādījumus un novilktās sarkanās līnijas. Tādēļ ir situācijas, kad viens pants ir formulēts klimatam, videi un/ vai dabas aizsardzības mērķiem atbilstoši, bet otrs faktiski to atceļ vai neitralizē. Tāpēc, izlasot deklarāciju, nav īstas skaidrības un pārliecības par valdības nostāju.

Treškārt, deklarācija nav sistēmiski veidota (nav skaidra nozares virsmērķa, kuram pakārtoti apakšmērķi). Dažādi panti ir noformulēti ar dažādu detalizācijas pakāpi. Klimata, vides un dabas aizsardzības kontekstā deklarācijas 107. pants “Vispusīgi un sociāli taisnīgi ieviesīsim Eiropas zaļo kursu, virzoties uz klimatneitralitātes sasniegšanu līdz 2050. gadam, Eiropas zaļā kursa pakotnē noteikto mērķu un “Gatavi mērķrādītājam 55 %” (“Fit for 55”) klimata mērķu īstenošanu […]” faktiski uzliek par saistošu ievērot visu Zaļo kursu. Bet citviet deklarācijā var atrast pantus, kuri ir pretrunā Zaļā kursa mērķiem.

Lai uzraudzītu un vērtētu politiskās norises saistībā ar dabas un vides jautājumiem, Latvijas ietekmīgākās vides nevalstiskās organizācijas – Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Dabas fonds, Zaļā brīvība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un Pasaules Dabas Fonds – apvienojušās projektā “Zaļais barometrs”, un par tā aktivitātēm var sekot mājaslapā lob.lv.