Lauksaimniekiem noderīga kviešu audzēšanas rokasgrāmata

Lai veicinātu izpratni par veiksmīgu kviešu audzēšanu, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs ir iztulkojis un sagatavojis e-izdevumu “Kviešu audzēšanas rokasgrāmata”.

Tajā atklāti mērījumi, datu apkopošana un analīze kā ļoti svarīgi labai kultūraugu audzēšanas pārvaldībai un mācībām. Tāpat rokasgrāmatā pievērsta uzmanība, kā jāveic nezāļu, kaitēkļu un slimību noteikšana un to postīguma izvērtēšana, kā jāvērtē kultūraugu stāvoklis un sējums kopumā, lai pēc tam kultūraugu attīstību, struktūru un galīgo rezultātu varētu salīdzināt ar izvirzītajiem kritērijiem vai jauniem mērķiem. Kultūraugu attīstību un ražas potenciālu ietekmē laikapstākļi un pielietotie agrotehniskie pasākumi, tāpēc, zinot un izvērtējot pieejamos resursus, audzētāji var noteikt, vai sasniegtā augstākā vai zemākā raža ir laikapstākļu vai agrotehnisko pasākumu dēļ.

Šajā rokasgrāmatā ir sniegti rādītāji, ar kuriem var noteikt gaidāmās ražas potenciālu un novērtēt, uzraudzīt kultūraugu attīstību. Tajā arī paskaidrots, kā rādītāji ir savstarpēji saistīti un kā tos var ietekmēt ar audzēšanas tehnoloģiju. Pieejamos dabas resursus un laika apstākļus parasti nevar kontrolēt, tāpēc graudaugu audzēšanu pārvalda, izvēloties piemērotāko audzēšanas tehnoloģiju.

Izdevuma autortiesības pieder Lielbritānijas Lauksaimniecības un dārzkopības attīstības pārvaldei (AHDB), un izdevums latviešu valodā tapis ar tā atļauju, izmantojot “Atbalsts lauksaimniecības nozares profesionālās izglītības programmu pilnveidošanai” atbalstu. Ar elektronisko izdevumu par kviešu audzēšanu var iepazīties Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra tīmekļvietnē llkc.lv.