Maltas BJC bērni iepazīst Ziemassvētku latgaliskās tradīcijas

Īstas svecītes eglītē un par gardāko ēdienu atzīta murcovka

20. decembrī Maltas Bērnu un jauniešu centrā tika rīkots pasākums “Zīmyssvātki brauc”, lai bērnus iepazīstinātu ar šo svētku svinēšanas latgaliskajām tradīcijām. Korekcijas scenārijā ieviesa laikapstākļi, jo ciemos tika gaidītas bērnu mammas un vecmammas, bet ļoti slidenie ceļi un ielas bija pietiekami nopietns arguments, lai nedotos ceļā. Tāpēc pasākuma norise tika pieskaņota situācijai.

Atbilstoši svētkiem noformētā stūrītī BJC zālē tika uzklāts garš galds, ap kuru pulcējās vairākus pulciņus apmeklējošie bērni, bet akcents bija uz pulciņu “Volūdu detektivi”, kurā visvairāk pievēršamies latgaliskajam un kurā arī dzima doma par šādu pasākumu. Paldies par atbalstu BJC vadītājai Vijai Kažokai, kura bērniem parādīja savas bērnības eglīšu rotājumus, kā arī jaunatnes lietu darbiniecei Intai Bulei par pasākuma koordinēšanu un noformējumu.

Pirmā aktivitāte bija batls starp bērniem un skolotājām, kurā bija jāuzraksta visi vārdi, kas saistās ar Ziemassvētkiem. Godīgā konkurencē uzvarēja bērni. Vārdu saukšanas laikā tika pārrunātas senlaiku un mūslaiku tradīcijas, priekšmeti, ēdieni (uzskatei bērniem uz galda bija Betlēmīte, kaladys, siens un vairāki latgaliešu gavēņa laika ēdieni).

Nākamā aktivitāte bija eglītes rotāšana ar senlaiku atribūtiem. Bērni veidoja rotājumus no mīklas un puzurus. Pēc tam tie svinīgi tika kārti eglītē. Tāpat tā tika rotāta ar konfektēm, vates piciņām un īstām svecītēm īstos svečturos.

Pēdējā aktivitāte bija visgaidītākā, jo bērnus vilināja īpatnējo ēdienu smarža. Degustācijai tika piedāvāta kūča, murcovka, kartupeļi ar linsēklu eļļu un dzērveņu ķīselis. Ēdienu TOPs tapa bērnu balsojumā un praktiski vienprātībā: 1. vietā murcovka (maize “Ķieģelītis” ar sīpolu un linsēklu eļļu), 2. – kartupeļi ar linsēklu eļļu, 3. – dzērveņu ķīselis un 4. – kūča, pēc skolotājas Ritas Siņavskas bērnības receptes (rīsi ar medusūdeni). Paldies skolotājai Ritai par visiem ēdieniem un stāstījumu par tiem.

Secinājums tikai viens – skaidrs, ka mūslaiku bērni dzīvo citā pasaulē, bet senču, vecvecāku, vecāku svētku tradīcijās viņiem jāļauj ielūkoties. Tas ne tikai bagātinās redzesloku, stiprinās sakņu sajūtu, bet arī pavērs gastronomiskos horizontus, kas, kā izrādās, ir īsts atklājums e-vielu pakļautajām garšas kārpiņām.

Kulminācija bija gaismas izslēgšana zālē un īsto eglītes svecīšu aizdedzināšana. Tā šogad mazliet citādāk svētki ienāca BJC un bērnu sirdīs!