Rēzeknes novada jaunieši diskusijā “Kafija ar politiķiem”

Rosina izveidot tiešsaistes aplikāciju komunikācijai

9. decembrī Maltas apvienības Ozolaines pagasta tautas namā neformālā gaisotnē pie kafijas, tējas un uzkodām notika diskusija “Kafija ar politiķiem”, kurā piedalījās Rēzeknes novada jaunieši, jaunatnes darbinieki un Rēzeknes novada domes deputāti. Šogad tā bija jau otrā jauniešu, jaunatnes darbinieku un lēmumu pieņēmēju tikšanās.

Tika pārrunātas aktuālākās jauniešu problēmas Rēzeknes novadā, kā arī tika spriests par to, kā veicināt Rēzeknes novada jauniešu līdzdalību pašvaldības sabiedriskajos procesos. Diskusijā piedalījās jaunieši un jaunatnes darbinieki no Audriņiem, Maltas, Kaunatas, Dricāniem, Strūžāniem, Čornajas, Ozolaines, Pušas, Mākoņkalna, Lūznavas un Viļāniem. Rēzeknes novada domi pārstāvēja Inta Brence, Guna Zenčenko, Guntis Rasims, Aivars Buharins, Zigfrīds Lukaševičs, Georgijs Jevsikovs, Gunārs Smeilis, diskusijā piedalījās arī Izglītības un pārvaldes vadītājs Guntars Skudra. Diskusijas norisi vadīja Ieva Johannson. Diskusijas laikā radās ļoti daudz vērtīgu ideju gan jauniešiem, gan pašiem lēmumu pieņēmējiem.

Daži priekšlikumi: laikus iztīrīt vai nogreiderēt ceļus, kā arī salabot ceļus un izveidot veloceliņus; sakārtot un izveidot sporta bāzes, inventāra iegāde katrā pagastā; organizēt jauniešu un lēmumu pieņēmēju tikšanās biežāk – jaunieši labprāt piedalītos sporta spēlēs, ēdienu gatavošanas meistarklasēs un pārgājienos kopā ar deputātiem; veikt anonīmas jauniešu aptaujas, lai jaunieši varētu iesniegt savus priekšlikumus, vēlmes un idejas, kā arī vairāk iesaistīt jauniešus jaunatnes konsultatīvajā komisijā; motivēt jauniešus, piedāvājot dažādus labumus, balvas un iespējas attīstīt savas intereses; runāt ar jauniešiem tiem saprotamā valodā; piesaistīt sabiedrībā pazīstamus cilvēkus dalībai pasākumos; organizēt vairāk pieredzes apmaiņas braucienu starp jauniešu centriem; izveidot tiešsaistes aplikāciju komunikācijai starp lēmumu pieņēmējiem un jauniešiem (aplikācijas nosaukums JULP – jaunieši un lēmumu pieņēmēji), sadarboties ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru fakultātes studentiem aplikācijas izveidē un uzturēšanā; aicināt jauniešus un lēmumu pieņēmējus aktīvāk iesaistīties Ēnu dienā.

Diskusijas galvenā atziņa visos jautājumos – šāda veida tikšanās ir nepieciešamas, tās ir jārīko un tas jādara biežāk, jo nepiespiestā un mierīgā gaisotnē pie kafijas tases sarunas raisās daudz citādāk, viennozīmīgi, patīkamāk visu pušu pārstāvjiem, norāda Rēzeknes novada pašvaldības Jaunatnes lietu speciālists Aivars Mežatučs.

Publicitātes foto (www.rezeknesnovads.lv)