Daugavpilī darbojas Inovāciju centrs

Daži eksponāti ir vienīgie pasaulē

Egita Terēze Jonāne

Daugavpilī durvis vēris Inovāciju centrs, un, kā šī centra pirmajā darba dienā 10. decembrī novēroja "Vietējā Latgales Avīze", visas interaktīvās un praktiskās darbošanās ekspozīcijas rosina izzināt, pētīt, pamēģināt, turklāt šim vilinājumam ļaujas gan bērni, gan pieaugušie.

Daugavpils domes projektu vadītāja Jolanta Ūzuliņa un Daugavpils Inovāciju centra vadītāja Kristīne Valaine, uzrunādamas žurnālistus, atzina, ka vairākas ekspozīcijas ir vienīgās pasaulē, turklāt to tapšanā iesaistījās vietējie skolotāji un uzņēmēji. Centrs ļauj gan maziem, gan lieliem un dažādā vecumā apgūt STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātne, matemātika) un STEAM (iekļauta arī māksla – Art) zināšanas

un prasmes.

Jolanta pati nodemonstrēja vāveres riteni, kuru griežot var uzlādēt mobilo tālruni, savukārt Kristīne, būdama pēc izglītības bioloģe, sajūsminājās par šūnu, kur, apbruņojoties ar mikroskopu vai izmantojot digitālos rīkus, var izzināt šūnu pasauli. Uzņēmējdarbībai veltītā ekspozīcijā Daugavpils uzņēmumu, tostarp arī AS "Latgales piens", vadītāji iepazīstina ar saviem uzņēmumiem.

Kamēr bērni kopā ar robotu spēlēja burtu spēli vai būvēja nākotnes pilsētu, tikmēr vecāki sarunājoties kavējās atmiņās, ka reiz ēkā, kur tagad darbojas Inovāciju centrs, skatījušies labu kino, jo toreiz tas bija kinoteātris. Interesanti, ka par to liecina arī unikālā keramikas podiņu siena, kas pēc pamatīgas ēkas nosiltināšanas ir saglabāta un iederas inovāciju centra kopnoskaņā.

Daugavpils inovāciju centrā visas zāles var izmantot arī skolotāji, organizējot savu priekšmetu stundas (daudzi pedagogi Latgalē jau ir apmācīti, turklāt Daugavpils un Augšdaugavas skolotājiem un skolēniem Inovāciju centra apmeklējums ir par brīvu).

Jāpiebilst, ka Daugavpils Inovāciju centrs tapa ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu.

Kinoteātra zāle ir pārtapusi par izziņas un pētniecības zāli ar mini kinoteātri centrā

Jolanta Ūzuliņa demonstrē, kā darbojas vāveres ritenis, kas uzlādē mobilo tālruni

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto