Mīluļa CV: runčuks Tigriks

“Šis runčuks ienāca mūsu mājās pavisam nesen, sasniedzot trīs mēnešus un vispirms iemācoties kaķu dzīves primāros paradumus, tā ka droši varam pateikties par labu iesākumu kaimiņu kaķenei, kas ir meinkūnu šķirnes pārstāve. Arī mūsu kaķukam ir ne viena vien pazīme, kas apliecina šo izcelsmi, lai arī papus neesot zināms. Kaķim ir izteiktas un elegantas svītras pār sāniem, tāpēc mums viņš ir Tigriks. Ausu galos veidojas vāverpušķi. Kājās balti puszābaki, gara aste kā karogs mastā. 
Nu jau runčuks atsaucas arī uz savu vārdu, klausa aizrādījumiem par blēņām. Tā, piemēram, viņš pavisam nesen tika pieķerts, karājoties guļamistabas aizkaros. Bet pēc aizrādījuma šāds nedarbs vairs nav atkārtojies. Mūsu Tigriks ir varen runīgs – atbild, ja ko prasa, uzrunā arī pats, kad vēlas glāstus. Apveļas drīz uz muguras, kad tiek pie kādas plaukstas. Ierāpjoties klēpī, aposta visu kārtīgi un momentā ieslēdz mandeļu gaņģus kā baltais runcis no Kārļa Skalbes pasakas, pieglauž vaigu kā cilvēks. Jā, mūsu kaķēnam garšo smalcinātas mandeles, gurķi, neatsakās arī no subproduktiem un pat zupas. Tradicionālais piens arī netiek smādēts. Tāpēc nu jau kaķis mums ir izstiepies krietni liels augumā. Ļoti patīk spēlēties ar pelēm, ir jau nomedījis vienu cirslīti, bet tādu neēd. Ziņkārīgs bez gala. Pavada ar skatienu kā bezdelīgas, tā vārnas. Labprāt dzīvojas pa āru, guļ saimnieka cepurē, kas atrasta traktorā. Bet mājās ieritinās plauktiņā uz avīžu (tostarp “Vietējās”) kaudzītes, no kurienes kā no dzīvoklīša vēro istabā notiekošo. Runcim patīk vērot zivtiņu kustību akvārijos, spēlēties ar diegā iekārtu badmintona volānu, dzenāt tenisa bumbiņu un vienkāršu, čaukstošu papīra vai kulīšu vīkšķīti. Drosmes pietiek vistu un pat suņa iebaidīšanai, kad izmet kupri un saslien spalvu uz muguras. Rāpjas kokos, paziņo ar skaļu – ņau! – , kur atrodas, bet glābēji gan nav jāsauc – kā augšā, tā lejā tiek pats! Pavisam nesen piedalījās kartupeļu rakšanā, ierāpjoties grozā un dzenājot kartupeļus pa lauku… 
Var droši teikt, ka šis kaķēns izaugs par īstu lauku sētas saimnieku, pārvaldot māju un lauku, kontrolējot grauzēju populāciju un pildot relaksatora funkciju. Vai kāds par to šaubās.


Diāna (Preiļu novads)