LATGALE: Preiļu novadā atbalstīs remigrantu un uzņēmēju biznesa projektus

Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darbavietu veidošanos Preiļu novadā, sekmētu jaunu produktu ar paaugstinātu pievienoto vērtību izstrādi un pakalpojumu ieviešanu, pašvaldība līdzfinansē Preiļu novadā reģistrēto mazo un vidējo uzņēmumu (MVK) un saimnieciskās darbības veicēju (SDV) projektus. Tāpat sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu Preiļu novada pašvaldība līdzfinansēs arī remigrantu atbalsta projektus.
Ar 33,33 % lielu atbalsta summu pašvaldība šogad atbalstīs divus remigrantu projektus un ar 50 % lielu atbalsta summu – septiņus mazo un vidējo komercsabiedrību un saimnieciskās darbības veicēju projektus. Konkursa koordinatore Kristīne Cīmane pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka remigrantu projekti paredz ieviest ēdināšanas un viesmīlības pakalpojumus, savukārt novadnieki – viena zemnieku saimniecība, pašnodarbinātās personas un uzņēmēji – vēlas attīstīt viesmīlības, grāmatvedības, ražošanas, izklaides un ēdināšanas pakalpojumus.
Konkursā šogad bija iesniegti 12 projektu pieteikumi, no kuriem viens uzņēmējs atsauca savu dalību, bet divus projektus to nepietiekamas pamatojamības un ilgtspējības dēļ vērtēšanas komisija rosināja neatbalstīt. 
Pašvaldība projektus finansēs ar savā budžetā ieplānotajiem 30 tūkstošiem eiro un Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) līdzfinansējumu, ko piešķir Latgales plānošanas reģions tieši remigrantu atbalstam.
Jāpiebilst, ka Preiļu novada pašvaldība un Latgales plānošanas reģions ar VARAM atbalstu konkursu “Remigrācijas atbalsta pasākums – uzņēmējdarbības atbalsts” organizēs arī 2025. un 2026. gadā.

 

 

Projektu “Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Vietējā Latgales Avīze”.