ZEMGALE: Rāpošanas čempionāts gaida ģimenes ar bērniem

“Vai tu klausi mammu, tēti, vecākos brāļus un māsas un vari norāpot no vienas paklāja malas līdz otrai?” aptuveni tāds ir jautājums un reizē uzdevums, uz kuru  2. augusta svētdienā plkst. 14 Skolotāju ielas skvērā pie Sabiedriskā centra centīsies atbildēt un pozitīvi risināt ceturtā Jelgavas rāpošanas čempionāta dalībnieki. Sacensību rīkotāja, 2013. gadā nodibinātās biedrības “Jelgavas māmiņu klubs” izveidotāja un vadītāja Ieva Cīrule pauž, ka dalībniekus plānots iedalīt desmit vecuma grupās. Jaunākajā grupā startēs tie, kuriem ir pusgads un septiņi mēneši, bet vecākajā grupā startēs tie, kuri jau ir piecus gadus veci. Jaunākajiem distances garums ir apmēram divi metri, vecākajiem – krietni vairāk. Turklāt vecākajiem rāpošana distancē tiek apvienota ar šķēršļu pārvarēšanu. “Svarīgi, lai sacensības noritētu raiti, ne ilgāk kā divas stundas, un lai bērniem nebūtu grūti sagaidīt apbalvošanu,” teic Ieva Cīrule. Viņa piebilst, ka sacensību noteikumi ir pavisam vienkārši – mazulim līdz finišam jārāpo pēc iespējas ātrāk, un distancē pavadītais laiks tiek fiksēts. Vecāki drīkst rāpotāju uzmundrināt un motivēt visos iespējamos veidos – ar mīļāko mantiņu vai citu kārotu lietu, piemēram, televizora pulti. 
Bērniem, kuri tikko sākuši staigāt, tiks piedāvāts distanci notipināt. Apbalvos arī “gliemezīti”, kurš distanci norāpos vislēnāk. Taču paši mazākie, kuri vēl nerāpo, distanci varēs veikt tēta vai mammas kukuragā, sacensību dalībnieku drošībai viņu pieturot! Vēl tiesneši vērtēs sacensību dalībnieku mājasdarbu – paša dalībnieka un viņa līdzjutēju kopējo noformējumu.  
Ieva Cīrule atzīst, ka svarīga ir ģimeņu kopābūšana. Turklāt gadoties tā, ka bērns, kurš līdz čempionātam nerāpoja, noskatījies, kā to dara citi, sāk cītīgi rāpot. Līdz ar pārvietošanos attīstās apkārtnes redzējums un arī domāšana.
2013. gadā dibinātā biedrība “Jelgavas māmiņu klubs”
apvieno vairākas jelgavnieku ģimenes, taču tās rīkotajās aktivitātēs ir piedalījušies ap divi tūkstoši bērnu un viņu vecāku. Populārākā no biedrības aktivitātēm ir Ratu pastaiga, kas šogad notika 11. reizi un kurā tradicionāli tiek apbalvots jaunākais pasākuma dalībnieks. “Jelgavas māmiņu klubs” trīs reizes Jelgavā ir rīkojis bērnu rāpošanas čempionātus. Līdz šim sacensības ir notikušas telpās, šovasar pirmo reizi tās norisināsies brīvā dabā.
 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Zemgales Ziņas”.