KURZEME: Skapis nederīgi derīgām lietām

 Interesanti, ka arī pats senais, 1893. gadā darinātais skapis dzīvo otro dzīvi. Uzņēmuma darbinieki to atrada kādas mājas pagrabā, atjaunoja, un māksliniece Dace Eglīte-Zīrupa mēbeli izdekorēja.

 

Atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var šķist ārā metams, citam var noderēt, SIA “Eco Baltia vide” Saldū izveidojusi otrreiz izmantojamo mantu skapi. No tā ikviens par brīvu var paņemt kādu sev vajadzīgu lietu, kas vēl funkcionē, tomēr kāds to ir nodevis atkritumu šķirošanas punktā.
Skapis jau visu jūliju atrodas pie SIA “Eco Baltia vide” Saldus filiāles administrācijas ēkas, un tajā tiek ievietotas labas un kvalitatīvas lietas, no kurām cilvēki izvēlējušies šķirties un nogādājuši uz kādu no reģiona šķirošanas punktiem vai atveduši uz šķirošanas laukumu. 
“Pieaugot mantu klāstam tajā, palielinājusies arī cilvēku interese par lietām, ko var paņemt par brīvu. Mantu skapī lielākoties tiek ievietoti trauki un mazas mājlietiņas, taču gadās arī rotaslietas, gludekļi, gaisa mitrinātāji vai kafijas dzirnaviņas. Šobrīd bezbudžeta projektā, pašiniciatīvas vadīti, piedalās vairāki atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma darbinieki, kas mantu skapī novietojamās lietas pirms tam sakopj un pārliecinās par to kvalitāti,” vēsta uzņēmums.
“Nereti cilvēki atkritumos izmet vēl funkcionējošas un labas lietas, kas kādam var noderēt, tāpēc būtu grēks šīs lietas utilizēt. Skapī esošās lietas higiēnas un drošības apsvērumu dēļ gan nenāk no atkritumu konteineriem – tās ir mantas, kuras cilvēki paši atveduši uz mūsu šķirošanas laukumu vai, smuki sapakotas kastē, novieto pie šķirošanas punktiem, līdz ar to tās ir tīras un droši izmantojamas,” stāsta SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts. 
Ideja par skapi, kurā ievietojamas atkārtotai izmantošanai derīgas lietas, radusies uzņēmuma Saldus filiāles vadītājai Agnesei Mauriņai, kuru apbēdinājis fakts, cik daudz funkcionālu lietu tiek izmests, lai gan tās vēl varētu turpināt dzīvot. Saldenieki vēlētos, lai šī iniciatīva iedvesmotu sabiedrību visā Latvijā izvērtēt patieso lietu kvalitāti pirms to izmešanas. 

 

Projektu “Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild SIA “Kurzemes Vārds”.