VIDZEME: Sākas piebaldzēnu mērīšanas projekts

Cēsu novada Piebalgā sācies Latvijas iedzīvotāju antropoloģiskās izpētes projekts. Piebalga. Tas notiek, sadarbojoties Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), Cēsu novada pašvaldībai un SIA Roche Latvija ar mērķi turpināt pirms gandrīz 90 gadiem veikto pētījumu. Izpētes procesā paredzēts izmantot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus, piemēram, 3D skeneri. Kopumā pētījumā plānots iesaistīt 500 Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas iedzīvotāju un iegūtas visas nepieciešamās ētikas atļaujas.
Lai noskaidrotu cilvēku fiziskās uzbūves attīstību un arī izmaiņas, pirms 87 gadiem notika pirmais Piebalgas iedzīvotāju antropoloģiskās izpētes projekts. Tika apsekotas mājas un mērīti vairāk nekā 4300 Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas iedzīvotāju. Šobrīd RSU sāktais antropoloģiskais pētījums balstīts uz tolaik ievāktajiem datiem. Projekts notiks divās daļās: seno datu apstrāde un atkārtota antropoloģiskā pētījuma veikšana Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas iedzīvotājiem. Pētījuma vadītājs ir RSU Anatomijas un antropoloģijas institūta profesors Jānis Vētra. – Jau pirmskara pētījuma laikā bija iecere savāktos datus izmantot ģenealoģiskajai izpētei – dzimtu ciltskoku veidošanai. Mēs ceram apvienot vēsturiskos datus ar jaunajiem. Tādējādi tie būtu noderīgi, veidojot Piebalgas dzimtaskokus, kas iekļautu ne tikai vārdu, uzvārdu, dzimšanas, miršanas gadu vai dzīves laiku, bet tiktu papildināti arī ar veselības stāvokli un citiem apsekošanas laikā iegūtajiem datiem, – viņš uzsvēris.
Jūlijā zinātnieki darbosies Vecpiebalgā, bet augusta sākumā – Jaunpiebalgā. Izpētes gaitā iecerēts iesaistīt arī vēsturiskā pētījuma dalībniekus. Ir atrastas četras sievietes, kuras mērītas 1937. gadā. Iepriekšēja pieteikšanās dalībai pētījumā nav nepieciešama. Ikviens interesents, kas ieradīsies pētījuma norises vietā, varēs kļūt par tā dalībnieku. Lai to darītu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.
Sīkāka informācija par pētījumu, tā plānoto norises vietu un laiku meklējama mājaslapā Cesis.lv

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.