LATGALE: Bērzgalē uzstāda divus vides objektus

 

Nautrēnu apvienības pārvalde īsteno LEADER projektu “Bērzgalē bērziem būt!”, kura ietvaros Bērzgalē uzstādīti divi vides objekti.
Bērzgale ar nosaukumu “Bēržgaļs” pirmo reizi dokumentos minēta pirms 556 gadiem. Tai ir bagāta vēsture. Antona Rupaiņa muzejā ir plašs savākto vēsturisko materiālu krājums. Sadarbībā ar dizaineri Elvitu Kotāni tika izstrādāti projekti vides objektiem par tēmu “bērzs”. Pirms pāris gadiem muižas parka teritorijā pie dīķa tika uzstādīts SIA “Latgales Galdnieks” izgatavotais zeltītais “Kunga bērzs”, kurš izaudzis no muižkunga apslēptajām bagātībām. Uzstādīšanu atbalstīja Rēzeknes novada pašvaldība radošo projektu konkursā.
Šovasar LEADER projekta ietvaros uzkalniņā pie skolas uzstādīts no spoguļmateriāla izgatavots objekts “Bērzgale atspulgā/ Bieržgaļs atspaitā”. Objekts atklāts Muzeju naktī. Izgatavotājs ir SIA “Gravtex”. Pie kultūras nama nu ir iesakņojies no metāla kalts bērzs “Dzimtas saknes Bērzgalē/ Dzymtys saknis Bieržgalī”, kurš savos zaros iemūžinājis visas Bērzgales pagasta apdzīvotās vietas, arī tās, kuras pašlaik “skumst” tukšas, neapdzīvotas. Objekta oficiāla atklāšana notiks Bērzgales pagasta svētku laikā Annas dienā – 28. jūlijā.
Objektu izgatavojis metālkalējs no Šķilbēniem Igors Trešutins. Projekta kopējās izmaksas ir 11 367,60 eiro, no tām publiskais finansējums – 9000 eiro, bet Nautrēnu apvienības pārvaldes budžeta līdzfinansējums – 2367,60 eiro.
Ikviens tiek aicināts apmeklēt Bērzgali un iepazīties ar objektiem – vēstures lieciniekiem, izlasot informāciju uz informācijas stendiem, kas izgatavoti LEADER projektā 2018. gadā, aicina projektu vadītāja Daila Ekimāne.

 

Projektu “Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Vietējā Latgales Avīze”.