LATGALE: Vācieši sakopa Riebiņu ebreju kapsētu

Preiļu novadā viesi no Vācijas kopā ar vietējiem iedzīvotājiem sakopa Riebiņu ebreju kapsētu. Novada pašvaldības Facebook lapā teikts, ka sakopšanas darbus veica vācu L.O.T. biedrības dalībnieki projekta “Riebiņu ebreju kapsētas sakopšanas aktivitātes” ietvaros. Viņiem palīgos gāja arī Riebiņu pagasta iedzīvotāji. Strādājot vairākas dienas, viesi no Vācijas nopļāva zāli un izgrieza krūmus, pacēla un iecementēja nogāztos kapu pieminekļus, kā arī attīrīja un atšifrēja kapakmeņu uzrakstus un atjaunoja Dāvida zvaigzni uz kapsētas vārtiem. Visbeidzot kapsētā tika ierīkoti celiņi un pie vārtiem izveidots neliels iežogojums. 
Vācu L.O.T. biedrības pārstāve Mia pastāstīja: “Mums ļoti palīdzēja vietējie Riebiņu iedzīvotāji, un tas bija ļoti jauki. Kapos tika nopļauta zāle, nogriezti un savākti zari utt. Mums izdevās pacelt atlikušos kapakmeņus un pabeigt to cementēšanu. Šodien pie mums viesojās televīzija un filmēja mūs darbībā. Mēs ķērāmies klāt pie uzrakstu atšifrēšanas uz kapakmeņiem. Process norisinās šādi – no sākuma kapakmens tiek notīrīts, pēc tam, lai arī tam nav bārdas, tas tiek apsmērēts ar skūšanās krēmu. Tad ar stiklu tīrītāju liekais krēms tiek notīrīts no akmens virsmas, un uzraksti kļūst redzami patiešām skaidri. Uzraksti tiek nofotografēti un nosūtīti mūsu tulkotājam Izraēlā. Dienas darbu noslēgumā mēs izveidojām nelielu nožogojumu pie ieejas kapsētā, kā arī gandrīz esam pabeiguši kapu celiņu ierīkošanu.” 
Uzziņai. Riebiņu ebreju kapsētā atrodas apbedījumi, kas veikti no 19. gadsimta pirmās puses līdz 1940. gadam. 

 

Projektu “Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Vietējā Latgales Avīze”.