ZEMGALE: Ukraiņu skolēni atgūst spēkus nometnē Jelgavā

Jūnija beigās un jūlijā, kopumā divu nedēļu garumā, pirmo reizi kopš Krievijas uzbrukuma Ukrainai Jelgavā tika rīkota atpūtas nometne. Tajā piedalās Ukrainas sadraudzības pilsētas Ivanofrankivskas skolēni. Viņu vecāki cīnās Ukrainas armijā, vai arī ir krituši cīņā par tautas brīvību. Nometne norit divās maiņās – pirmā jau ir devusies mājup uz Ukrainu, otrā maiņa – vēl pusotru nedēļu būs Jelgavā.
“Zemgales Ziņas” saņēma ielūgumu uz atvadu koncertu, uz kuru bija uzaicināti uzņēmēji – nometnes sponsori, kā arī valstspilsētas vadība, mērs Andris Rāviņš, mēra vietnieki Rita Vectirāne un Jurijs Strods. Koncertā ar dziesmām un skatuvisku deju uzstājās arī pamatskolas attīstības centra “Valdeka” pedagogi un direktore – nometnes vadītāja Dace Ekša. Ukraiņu bērni viņu ir iesaukuši par “Darinu”.
Jelgavas mērs Andris Rāviņš, uzrunājot ukraiņu bērnus, novēlēja, lai Jelgavā pavadītais laiks stiprina viņu ticību nākotnei, kā arī pārliecību, ka Latvija un citi sabiedrotie viņus atbalsta. Andris Rāviņš piebilda, ka ukraiņu patriotiskais gars stiprina arī latviešus.
Viens no nometnes sponsoriem Jelgavas uzņēmuma “AKG” finanšu direktors Kaspars Mazapšs atklāja, ka pašvaldības aicinājums ziedot Ukrainas karavīru bērnu nometnei ir bijis tāds, ka tam nevarēja atteikt. Savukārt “ZN metāls” pārstāve Ieva Brice piebilda, ka nenāk pār lūpām vārdi: “Prieks palīdzēt!” “Ļoti gribētos, lai šāda palīdzība nebūtu nepieciešama. Ceru, ka drīz ukraiņu bērni droši varēs priecāties savās mājās,” sacīja Ieva Brice.

Latvijā daudz Ukrainas karogu
Ukraiņu skolotāja Anna Zborovska, kas bija viena no grupas audzinātājām un strādā par angļu valodas pasniedzēju Ivanofrankivskas 1. licejā, “Zemgales Ziņām” stāstīja, ka viņas sākotnējais uzdevums nometnē bijis palīdzēt tulkot no angļu valodas uz ukraiņu valodu. Taču tad izrādījies, ka neviļus tika sarunāts, ka latviešu un ukraiņu pedagogi nometnē Jelgavā savstarpēji runās krieviski. “Mums Ukrainā krievu valoda tagad “griež ausīs” un netiek atbalstīta. Dažs, kas agrāk nemācēja ukraiņu valodu, tagad cenšas runāt ukrainiski. Taču Jelgavā krieviski saprasties bija vienkāršāk. No angļu valodas tulkoju tikai tad, kad bijām uz pieņemšanu pilsētas domē, kā arī Jelgavas muzejā,” teica skolotāja. Viņas iespaidi par nometni ir paši labākie. “Latvijā ir ļoti daudz Ukrainas karogu!” uzsvēra Anna Zborovska. Kāda vecāka kundze atnesusi uz nometni bērniem pašceptas kūkas un iedevusi naudu, piebilstot, ka tā patiesi esot paredzēta bērniem, jo Ukrainas Armijai viņa ziedojot atsevišķi.

Citādāka diskotēka
Pagājušās piektdienas vakarā klusajā Institūta ieliņā, kur pamatskolā – attīstības centrā “Valdeka” atrodas Ukrainas karavīru bērnu nometne, notika neierasta diskotēka. To rīkoja Bērnu un jauniešu mūzikas kluba vadītājs Endijs Rožkalns. Viņš ukraiņu bērniem izdalīja austiņas, un viņi, internetā atraduši savas iemīļotās ukraiņu dziesmas, dejoja it kā klusumā. “Ukrainā neko tādu nebijām redzējuši,” atzina Ivanofrankivskas skolotāji.
Pagājušajā svētdienā no Ivanofrankivskas atbrauca autobuss ar nometnes otro maiņu, kurā arī ir 29 skolēni un 5 pedagogi. Bet pirmā tika aizvesta uz mājām.

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Zemgales Ziņas”.