VIDZEME: Klajā nācis krājuma Cēsu pils raksti piektais sējums

Izdots krājuma Cēsu pils raksti piektais sējums. Tajā iekļauti astoņi pētījumi, kas veltīti bagātīgā un daudzveidīgā Cēsu pils arheoloģiskā materiāla izzināšanai. Grāmatas atvēršanai bija izraudzīts 10. jūlijs, jo tad apritēja 50 gadi, kopš Cēsu pilī pirmos izpētes darbus sāka arheologi Zigrīda un Jānis Apali. Turpinot arheoloģiskos izrakumus, gandrīz 40 gadu laikā pilī iegūta viena no plašākajām viduslaiku senlietu kolekcijām Latvijā. Pils arheoloģiskā mantojuma izzināšanai veltīts vairākums iepriekšējo krājumu pētījumu.
Piektajā sējumā iekļauts pētījums par Cēsu pils logiem, kuru akmens aplodas arheologi uzgājuši dažādu pils daļu izrakumos, pārskats par kaula un briežraga izstrādājumiem, kuru kopskaits pils arheoloģiskajā materiālā pārsniedz 500 vienību. Apkopotas liecības par dzintara apriti viduslaiku Livonijā un sniegts nedaudzo pilī atrasto dzintara izstrādājumu (galvenokārt rožukroņu kreļļu) raksturojums. Lasītāji var iepazīties ar māla rotaļlietu un miniatūrtrauku fragmentiem, ko izdevies identificēt, kārtojot un sistematizējot pils izpētē iegūto keramiku. Iekļauts arī raksts par arheoloģisko izrakumu gaitā atrastajiem sudraba galda piederumiem – piecām karotēm, dakšiņu un biķeri. Tiek stāstīts arī par vārāmo metāla trauku – katlu, grāpju un kastroļu – fragmentiem. Sniegts ieskats virpoto koka trauku klāstā, iekļaujot arī pils ziemeļu torņa pagrabā uzietās bļodiņas un šķīvja atdarinājumu eksperimentālās izgatavošanas aprakstu. Krājumu noslēdz raksts par pilī lietotajiem stikla traukiem. Krājums bagātīgi ilustrēts gan ar fotogrāfijām, gan īpaši sagatavotiem zīmējumiem. 
Grāmatas tapšanu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Cēsu novada pašvaldība. Krājuma sastādītājs ir Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš, izdevējs – Cēsu muzejs. Piekto sējumu var iegādāties Cēsu pils un muzeja apmeklētāju centrā. Krājumā iekļautie raksti no novembra būs pieejami elektroniski pils arheoloģisko priekšmetu datubāzē arheo.cesis.lv, kurā jau šobrīd lasāmi iepriekšējos sējumos publicētie 40 pētījumi.

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.