KURZEME: Pūtēju orķestri pulcēsies Rojā

Rojas brīvdabas estrādē šo sestdien, 20. jūlijā, notiks Latvijas pūtēju orķestru svētki "Jūra krāc, un taures pūš", pulcējot uz vienas skatuves Kurzemes, Vidzemes un Zemgales pūtēju orķestrus, informē aģentūra LETA, atsaucoties uz Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvi Lanu Kazlauskieni.
Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku starplaikā rīkotais koncerts būs veltīts jūras īpašajai lomai piejūras kopienu kultūras tradīciju attīstībā, tās klātesamībai cilvēku ikdienā un svētkos, jūrai kā dzīvības un arī bīstamības avotam. "Tāpat kā jūras braucējiem miglainā dienā ceļu rāda miglas taures signāli, tāpat mūs nākamajiem dziesmu un deju svētkiem tuvina katrs koncerts," savukārt pastāsta svētku režisore Inita Pelse.
11 pūtēju orķestriem, kopumā 270 mūziķiem, koncertā pievienosies solisti Rūta Pāvulēna un Andris Ābelīte. Koncerta mākslinieciskā vadītāja Kurzemes novada pūtēju orķestru virsdiriģenta Gunta Kumačeva sarūpētajā svētku programmā izskanēs vairāki skaņdarbi, kuros liela nozīme jūras klātbūtnei. To vidū ir komponista Ziedoņa Lindes dziesma "Atgriezties Rojas kāpās" Raita Rēriha aranžējumā, "Jūrnieku deja" no Andra Riekstiņa svītas "Sena partita", Raimonda Paula leģendārā melodija no kinofilmas "Ilgais ceļš kāpās" Aivara Krūmiņa aranžējumā un citi.
Godinot komponista Jura Kulakova piemiņu, pūtēju orķestri atskaņos viņa opusu "Aeternus". Klausītājus priecēs oriģinālskaņdarbi un aranžējumi, kuru autori ir Gunārs Ordelovskis, Raimonds Pauls, Rihards Zaļupe, Raitis Ašmanis, Aivars Krūmiņš, Andrejs Cepītis, Jānis Ābols un citi.
Turpinot atbalstīt Ukrainu arī mūzikā, svētku programmā iekļauts ukraiņu komponista Igora Podklada "Ukraiņu maršs" – 20. gadsimta deviņdesmitajos gados rakstīts skaņdarbs ar ukraiņu tautasdziesmu tēmām no komponista operetes "Konotopoles ragana". Svētkiem noslēdzoties, ikviens ir aicināts arī uz pūtēju orķestru sarīkoto zaļumballi Rojas brīvdabas estrādē.
 

Projektu “Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild SIA “Kurzemes Vārds”.