VIDZEME: Diskutē par peldošās salas izveidi Dzirnavu dīķī Gulbenē

Gulbenes novada pašvaldība interesentus aicināja uz diskusiju par peldošās salas izveidi Dzirnavu dīķī Gulbenē. Klātesošie varēja atskatīties uz Dzirnavu dīķa vēsturiskajiem faktiem un aplūkot pagājušā gadsimta fotogrāfijas par Gulbenes alus brūža ēku kompleksu, pašu Dzirnavu dīķi un cilvēku dzīvi pie tā. Iedzīvotājus informēja par pēdējos piecos gados īstenotajām aktivitātēm dīķa teritorijā: veikta dīķa ainaviskās telpas izpēte, apzināts teritorijas pielietojums, notikušas trīs sakopšanas talkas, trīs tikšanās ar iedzīvotājiem, turpinās investīciju piesaiste. Sanākušie tika iepazīstināti ar dīķī novēroto putnu sugām. Te mīt gulbji, meža pīles, prīkšķi, gaigalas, lauči, ūdensvistiņas, upes tilbītes, niedru stērstes, ceru ķauķi, baltās cielavas, zivju gārņi, sudrabkaijas, pelēkās vārnas un baltie stārķi.
Iecerētā peldošā sala būs bioloģiskās daudzveidības veicinātāja un cilvēka radītā piesārņojuma mazinātāja. Noslēgumā ļaudis tika iepazīstināti ar peldošas salas ideju, kādu to iecerēts izveidot tieši Dzirnavu dīķī.
Projekta BioFloat vadošais partneris ir Latvijas Hidroekoloģijas institūts, pārējie projekta partneri ir Stokholmas Vides institūta Tallinas centrs, Igaunijas Dabaszinātņu universitāte, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, ALPS ainavu darbnīca, Gulbenes novada un Cēsu novada pašvaldība.
 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.