ZEMGALE: Zemas īres maksas dzīvokļus būvēs arī Jelgavā

 

5. jūlijā svinīgā gaisotnē tika uzsākta pirmo divu zemas īres maksas mājokļu būvniecība Valmierā. Projekts tiek īstenots ar valsts atbalsta programmas palīdzību, ko līdzfinansē no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda. Šī programma paredz zemas īres maksas mājokļu būvniecību reģionos, tādējādi palīdzot uzņēmējiem piesaistīt nepieciešamos darbiniekus un speciālistus. Finanšu institūcija “Altum”  līgumus par zemas īres maksas mājokļu būvniecību noslēgusi arī Bauskā, Tukumā un Jelgavā.
Jelgavā māju ar 116 dzīvokļiem paredzēts būvēt Ganību ielā 54. Neapbūvēto zemesgabalu pagājušā gada rudenī izsolē iegādājās vienīgais pretendents – SIA “Jelgavas īres nami”. Kā informē finanšu institūcijas “Altum” pārstāvis Kristians Pudans, ēkas būvniecībai paredzētais finansējums ir 13,13 miljoni eiro, kur “Altum” atbalsta finansējums ir 11,38 miljoni eiro ieskaitot PVN. Veiksmīgi realizējot projektu, attīstītājiem tiks piemērota kapitāla atlaide 3,09 miljonu eiro apmērā. 
Dzīvokļi zemas īres maksas ēkā paredzēti  iedzīvotājiem, kuru ienākumi ir nepietiekami, lai īrētu  dzīvojamo platību brīvajā īres tirgū. Īres maksa šajos namos saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem pašlaik nedrīkst pārsniegt 6,39 eiro par kvadrātmetru. K. Pudans norāda, ka īres maksu, ievērojot šo nosacījumu, nosaka pats attīstītājs. MK noteikumi paredz, ka īres maksas griestus var indeksēt atbilstoši ikgadējai inflācijai. 
Īres līgumi tiks slēgti uz nenoteiktu laiku, un jāmin arī tas, ka līgumu slēgšanu un apsaimniekošanas vadības jautājumus uzraudzīs SIA “Publisko aktīvu pārvaldītājs “Possessor””. 
MK noteikumi paredz, ka uz zemas maksas īres dzīvokļiem varēs pretendēt iedzīvotāji, kuru kopējie mājsaimniecības ienākumi nepārsniedz konkrētu slieksni, piemēram, pretendējot uz divu istabu dzīvokli, kopējie bruto mājsaimniecības ienākumi nedrīkst pārsniegt 2437 eiro, savukārt pretendējot uz trīs istabu dzīvokli – 3731 eiro.

Nebūs daudz lētāk
Lai gan jaunbūvē būs zemas īres maksas dzīvokļi, izīrētājiem tie nebūs daudz lētāki par īres tirgū esošajiem. Vienā no populārākajiem sludinājumu portāliem Latvijā Jelgavā dzīvokļus izīrēt piedāvā, maksājot no pieciem līdz septiņiem eiro par kvadrātmetru. Finanšu institūcijas “Altum” pārstāvis K. Pudans skaidro, ka ēkai būs gandrīz nulles enerģijas patēriņš, kas nozīmē, ka izmaksas, kas saistītas ar uzturēšanu un siltumenerģijas patēriņu, būs zemākas nekā citām daudzdzīvokļu mājām, kas būvētas pirms vairākiem desmitu gadu. 
Mājsaimniecībai, kas vēlēsies īrēt dzīvokli, pašvaldībā jāiesniedz rakstisks iesniegums. Īres reģistrā mājsaimniecības reģistrēs divās grupās – prioritārajā un vispārējā.
Saskaņā ar Jelgavas valstspilsētas saistošajiem noteikumiem īres reģistrā prioritārā kārtībā tiek reģistrētas mājsaimniecības, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem vai līdz 24 gadu vecumam, kurš iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, kā arī mājsaimniecības, kurās ir persona ar 1., 2. vai 3. grupas invaliditāti. Prioritārā kārtībā dzīvokļa īrei varēs pieteikties arī mājsaimniecības ar vismaz trīs bērniem vecumā līdz 18 gadiem vai līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Vēl pie prioritāras grupas pieder mājsaimniecības, kurā ir kvalificēts speciālists  pašvaldības attīstības programmu nozarēs, tādās kā veselības aprūpe, izglītība, zinātne, kvalificēti speciālisti kokapstrādes, pārtikas, mašīnbūves, metālapstrādes jomā. 

Jelgavā – pēc diviem gadiem
Ēku plānots uzbūvēt līdz 2026. gadam. Tās īpašnieks būs projekta attīstītājs SIA “Jelgavas īres nami”, ar kuru Jelgavas pašvaldība ir noslēgusi pilnvarojuma līgumu par vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma sniegšanu ar termiņu uz 50 gadiem.  Saskaņā ar MK noteikumiem īpašums var tikt izmantots tikai kā īres nams un nevar tikt pārdots atsevišķi pa dzīvokļiem. Attiecībā uz šo tiks nostiprināti arī attiecīgi ierobežojumi Zemesgrāmatas nodalījumā. Šāda programma Latvijā tiek īstenota pirmoreiz.

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Zemgales Ziņas”.