VIDZEME: Skaņākalna parkā jauns vides objekts

 

Mazsalacā Skaņākalna Dabas parka apmeklētājiem no jūlija sākuma apskatei pieejams jauns vides objekts. Tā ideja ir rosināt cilvēkus domāt par arhitektūras un dabas mijiedarbību. Mākslas instalācija veidota no koka konstrukcijām un neietekmē vidi.
Instalācijas nosaukums ir IKOSAEDRS. Šis termins ģeometrijā apzīmē daudzskaldni ar 20 skaldnēm. Darba autors ir mākslinieks un arhitekts Jānis Kononovs. Viņa iecere ir veidot simbolu sociālās un ekoloģiskās sistēmas mijiedarbībai. Mākslas instalācija ir atsauce uz cilvēka un vides attiecībām, kur ģeometriska struktūra tiek iekļauta dabiskā vidē. 
Parks atrodas īpaši aizsargājamā Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta un dabas parka Salacas ieleja teritorijā. Tas apskatei pieejamas bez maksas, izņemot tos, kuri vēlas tertitorijā iebraukt ar motorizētu transporta līdzekli. Nākotnē satiksmi dabas plānots ierobežot vēl vairāk. Skaņākalna attīstības koncepcija paredz daudz mazāku mehanizētā transporta plūsmu, aizstājot to ar videi draudzīgākiem risinājumiem. 

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.