VIDZEME: Āraišu iedzīvotājus informē par projektu, ko īsteno ezerā

Cēsu novada Drabešu pagasta Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka apmeklētāju centrā noritēja sanāksme, kurā iedzīvotājus iepazīstināja ar līdz šim paveikto un plānoto projektā, ko īsteno Āraišu ezerā. Tā mērķis ir sekmēt bioloģisko daudzveidību un uzlabot ūdens ekosistēmas veselību.
Projektā Peldošās salas kā bioloģiskās daudzveidības pieturas un piesārņojuma mazinātāji pilsētu adaptācijas veicināšanai plānota izpēte, kā arī radīt un ievietot ezerā zaļās infrastruktūras elementu – peldošo salu. Šāda inovācija pasaulē tiek izmantota, lai mazinātu pārmērīgu barības vielu uzkrāšanos ūdenī. Āraišu ezerā pārbaudīs arī salu spēju samazināt mikroplastmasas un smago metālu piesārņojumu. 
Dati no maijā un jūnijā Āraišu ezerā veiktajām izpētēm liecina, ka novērojams būtisks piesārņojums un tā stāvoklis kopumā vērtējams kā vidējs.
Iedzīvotāji sanāksmē jautāja, vai sala neveicinās jaunu putnu koloniju veidošanos. Ornitoloģe atbildēja, ka uz salas izvietotie augi nebūs piemērota dzīvotne kaijveidīgo putnu sugām. Tika pārrunāta ezera aizaugšana. Tā - lai gan ir dabisks process - būtiski maina ainavu. 

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.